V porovnaní s americkými sú európske akcie atraktívnejšie. Prečo?

akcie portfólio

Lepší než očakávaný výhľad ekonomického rastu, opätovné otvorenie Číny, ako aj podpriemerné ocenenie akcií. To všetko tento rok podporuje očakávania, že európske akcie zaznamenajú lepšiu výkonnosť v porovnanými s tými americkými. Sú tu síce riziká plynúce z eskalácie vojny či nerovnomerného oživenia čínskej ekonomiky, ale európske akcie naďalej ponúkajú atraktívne príležitosti na nákup vzhľadom na štrukturálnu výhodu Európy v podobe vyššieho zastúpenia hmotných aktív v európskych indexoch.

Rastúca deglobalizácia a vyššie úrokové sadzby ešte viac nakláňajú situáciu viac v prospech hodnotných európskych akcií pred ich rastovými americkými rovesníkmi. Potvrdzuje to aj vývoj akciových indexov: zatiaľ čo akciový index S&P 500 medziročne vzrástol o 4 percentá, MSCI Europe zaznamenal zisk 9%. Väčšina ziskov pochádza z veľmi silného výkonu vo francúzskom indexe CAC 40, ktorý tento rok vzrástol o 13%  a Euro Stoxx 50 o 12%.

Po optimistickom začiatku roka teraz americké akciové indexy opäť klesajú. Silnejú totiž dôvody pre ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb zo strany Fedu, takže americké akcie pravdepodobne zostanú pod tlakom. Okrem toho, kompresia marží je jednoznačne témou, ktorá po výsledkoch 4. štvrťroka naberá na obrátkach a pravdepodobne bude mať na americké akcie ešte väčší vplyv.

Opätovné otvorenie Číny

Po tom, ako sa Európa prebrodila energetickou krízou bez výraznejších škôd, jej kľúčové ekonomické ukazovatele posilňujú. Pomáhajú im aj klesajúce ceny zemného plynu, ktoré už stratili voči decembrovým maximám viac ako 60 %. Tým sa uvoľnil aj tlak na náklady firiem.

Nižšie náklady firiem vďaka poklesu cien energií pomohli európskym firmám k lepším ako očakávaným výsledkom za 4. štvrťrok. Banky oznámili skvelé výsledky a luxusné značky sa vrátili do centra pozornosti s očakávaným oživením čínskeho dopytu. Európa má v porovnaní s USA lepšiu pozíciu na to, aby využila opätovné otvorenia Číny. Je to aj vďaka užším obchodným vzťahom. „V podstate sa európske hospodárstvo javí ako relatívne odolnejšie v porovnaní s rokom 2022, kedy investori očakávali recesiu,“ hodnotí situáciu Charu Chanana, trhová strategička Saxo Bank.

Podľa nej nadvýkonnosť európskych akcií v porovnaní s americkými podporuje aj lepšia vyhliadka hodnotových akcií, ako sú financie a komodity v porovnaní s technologicky náročnými americkými indexmi, ktorým inflácia svedčí menej. „Vyšší podiel hmotných sektorov v európskom hospodárstve prináša štrukturálnu výhodu v porovnaní s USA. Pandémia a vojna odhalili aj zraniteľnosť na strane ponuky. Vyvolalo to cyklus kapitálových výdavkov zameraných na rozvoj reálnej ekonomiky. To znamená, že investície smerujú do hmatateľného hospodárstva s cieľom zabezpečiť odolné dodávateľské reťazce, energetickú a potravinovú bezpečnosť a silný cyklus infraštruktúry a obrany,“ vysvetľuje odborníčka.

To zvyšuje atraktivitu európskych akcií a hovorí v prospech ich budúceho precenenia. Euro Stoxx 600 sa v súčasnosti obchoduje pri 13,5-násobku forwardového ukazovateľa trhovej ceny akcie k čistému zisku (P/E) v porovnaní s jeho 10-ročným priemerom na úrovni 14,4-násobku. Naproti tomu index S&P 500 má v súčasnosti forwardové P/E na úrovni 18,1x. „Rozdiel v ocenení možno čiastočne pripísať rozličným sektorovým zloženiam, kedy americký index obsahuje viac technologických a menej hodnotových akcií. Ale aj s váhami upravenými podľa sektorov sú európske akcie stále lacnejšie ako tie európske,“ dodáva Charu Chanana. Potvrdzuje to aj dividendový výnos európskeho indexu, ktorý je momentálne na úrovni 3,6 % a je tak tiež lepší ako výnos S&P na úrovni 1,7 %.

Bez rizika nie sú ani európske akcie

Hlavné riziká pre európske akcie by mohli prameniť z obnovenia energetických problémov v dôsledku eskalácie vojny na Ukrajine. Nerovnomerné oživenie v Číne by tiež mohlo zmeniť výhľad európskeho rastu na utlmenejší. Oslabenie eura predstavuje ďalšie riziko.

„Keďže stále viac investorov uvažuje o diverzifikácii od akciovej expozície výlučne v USA, rozdiel v ocenení európskych indexov v porovnaní s ich americkými indexmi by sa mohol zmenšiť. Ak budú krátkodobé riziká eskalovať, mohlo by to dokonca ešte viac zatraktívniť nákupné príležitosti európskych akcií,“ dodáva expertka spoločnosti Saxo Bank.

xtb
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre