Ktoré ETF investujú do Metaverse?

trhy burza

So sprísnením menovej politiky Federálneho rezervného systému sa americké akciové indexy obchodujú nižšie. Napríklad Nasdaq 100 (NAS100) klesol v roku 2022 o 32,4 % a akciový index S&P 500 (US500) o 19,44 %.

Fed však nebude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb večne. Experti predpovedajú, že tento cyklus by mohol skončiť v roku 2023. Spoločnosti sa potom prispôsobia aktuálnym sadzbám a akciové indexy sa budú postupne zotavovať. A otázka, kam investovať, bude ešte naliehavejšia.

S množstvom emitentov na trhu vždy existuje riziko zlého výberu jednej alebo dvoch spoločností. Alternatívou sú ETF fondy, ktoré sa skladajú z akcií niekoľkých firiem, ktoré majú nejaký spoločný menovateľ. Dnes sa dotkneme témy metaverse a pozrieme sa, ktoré burzovo obchodované investičné fondy vsádzajú na virtuálny svet.

Čo je zaujímavé na metaverse

Predpokladá sa, že metaverse spôsobí revolúciu v užívateľskom zážitku a to vďaka využitiu technológie umelej inteligencie. Je to digitálny svet, v ktorom používatelia môžu vzájomne komunikovať prostredníctvom tzv. avatarov. Výskum ukazuje, že metaverse už prilákal viac ako 10 miliárd USD vo financovaní, vrátane virtuálnej reality a technológie rozšírenej reality.

V októbri 2021 Mark Zuckerberg na online prezentácii oznámil, že túži vytvoriť digitálny vesmír s názvom Meta, v ktorom by používatelia mohli tráviť dovolenky, pracovať, nakupovať a predávať digitálny tovar a taktiež cestovať do iných virtuálnych svetov. Čoskoro na to bol Facebook premenovaný na Meta Platforms Inc.

To zintenzívnilo registráciu nových ETF investujúcich do meta-vesmíru. Záujem investorov o túto oblasť výrazne vzrástol a ako to už býva zvykom, kde je dopyt, tam je vždy ponuka.

Ktoré fondy sa zameriavajú na metaverse

Zo všetkých burzovo obchodovaných investičných fondov, ktoré vsádzajú na rozvoj digitálneho virtuálneho vesmíru, sa dnes pozrieme na tri, ktoré majú v názve „metaverse“ – Roundhill Ball Metaverse, Fount Metaverse a Evolve Metaverse.

Roundhill Ball Metaverse

Roundhill Ball Metaverse (NYSE: METV) bol spustený v júni 2021 a spravuje aktíva v hodnote viac ako 400 miliónov USD. Fond investuje do 40 spoločností, ktoré sa aktívne podieľajú na vývoji metaverse. Prevažnú časť portfólia tvoria americké firmy. Ázijské firmy tvoria iba 20 % z celkového počtu.

Najväčšiu váhu v portfóliu Roundhill Ball Metaverse s podielom 8,09 % má Apple Inc. (NASDAQ: AAPL). Nasleduje NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) so 7,87 %.

Medzi najlepšie akcie fondu patria:

  • Roblox Corp. (NYSE: RBLX) – 7,31 %
  • Meta Platforms Inc. (NASDAQ: META) – 6,95 %
  • Sea Ltd. (NYSE: SE) – 3,84 %
  • QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM) – 3,6 %
  • Autodesk Inc. (NASDAQ: ADSK) – 3,48 %
  • Snap Inc. (NYSE: SNAP) – 3,4 %

Roundhill Ball Metaverse bol prvým ETF zameraným na metaverse a súdiac podľa priemerného denného objemu obchodov je medzi týmito fondmi stále najobľúbenejší.

Fount Metaverse

ETF fond Fount Metaverse (NYSE: MTVR) bol spustený v októbri 2021 a spravuje aktíva v hodnote približne 6,1 milióna USD. Fount Metaverse vyberá akcie na nákup pomocou umelej inteligencie a vlastného algoritmu, ktorý predpovedá rast príjmov firiem z predaja tovaru a služieb súvisiacich s metaverse.

Medzi 10 najviac zastúpených akcií v tomto fonde patria:

  • Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) – 12,01 %
  • Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) – 4,3 %
  • Meta Platforms Inc. (NASDAQ: META) – 3,41 %
  • Twitter Inc. (NYSE: TWTR) – 2,93 %
  • Pinterest Inc. (NYSE: PINS) – 2,74 %,
  • Roblox Corp. (NYSE: RBLX) – 2,62 %
  • Activision Blizzard Inc. (NASDAQ: ATVI) – 2,37 %
  • DraftKings Inc. (NASDAQ: DKNG) – 2,25 %
  • Adobe Incorporated (NASDAQ: ADBE) – 2,2 %
  • Oriental Land Co Ltd (TYO: 4661) – 2,16 %

Evolve Metaverse

Evolve Metaverse má v správe aktíva v hodnote 8,4 miliónov USD. Je to prvý kanadský ETF, ktorý investuje do metaverse a jeho akcie sa obchodujú na burze v Toronte. Medzi 10 najviac zastúpených akcií v portfóliu fondu patria:

  • Take-Two Interactive Software Inc. (NASDAQ: TTWO) – 3,6 %
  • Snap Inc. (NYSE: SNAP) – 3,56 %
  • Activision Blizzard Inc. (NASDAQ: ATVI) – 3,54 %
  • Autodesk Inc. (NASDAQ: ADSK) – 3,52 %
  • Coinbase Global Inc. (NASDAQ: COIN) – 3,51 %
  • Adobe Incorporated (NASDAQ: ADBE) – 3,51 %
  • Electronic Arts Inc. (NASDAQ: EA) – 3,51 %
  • Roblox Corp. (NYSE: RBLX) – 3,47 %
  • Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) – 3,47 %
  • Apple Inc. (NASDAQ: AAPL) – 3,45 %

Aké riziká sa spájajú s investovaním do metaverse

Virtuálna realita sa ešte len začína rozvíjať a stále sa nevie, či ju v budúcnosti spoločnosť prijme. Netreba zabúdať, že mladé priemyselné odvetvia sa vyznačujú vysokou volatilitou, vysokými výnosmi a výraznými prepadmi.

Investičné fondy obchodované na burze, ktoré vsádzajú na meta priemysel, existujú len niečo málo cez rok a zatiaľ neexistujú žiadne historické dáta, ktoré by nám umožnili ich analyzovať. Zároveň objem spravovaných aktív niektorých týchto ETF nepresahuje 10 miliónov USD. To znamená, že buď je investorov málo, alebo sú sumy investované do fondu veľmi skromné. To tiež naznačuje dve veci:

  1. investori majú záujem, ale sú veľmi opatrní
  2. tí najodvážnejší už investovali, zatiaľ čo ostatní sú stále vo fáze sledovania.

Navyše, tieto ETF majú nízke objemy obchodov. Napríklad Roundhill Ball Metaverse má priemerný denný objem približne 300 000 akcií a Fount Metaverse ich nemá viac ako 5000. Pre porovnanie, fondy technologického sektora majú denný objem viac ako 7 miliónov akcií.

Do dnešného dňa žiadny z týchto fondov od svojho založenia nevygeneroval investičné výnosy. Možno, že načasovanie ich vzniku nebolo najlepšie, pretože cyklus sprísňovania menovej politiky začal v roku 2022 a akcie technologických spoločností klesli. A portfóliá fondov investujúcich do metaverse sú z veľkej časti tvorené technologickými akciami.

Pozrite sa na graf. Všímate si koreláciu medzi metaverse ETF a ETF technologického sektora?

Technologický sektor a metaversia ETF *

Záver

Objemy obchodov s ETF, ktoré investujú do virtuálnej reality, sú stále veľmi nízke, čo naznačuje, že toto odvetvie je v plienkach. Musí ešte prekonať blížiacu sa recesiu a vysoké úrokové sadzby úverov.

Je pravdepodobné, že mnoho spoločností začne čoskoro znižovať náklady, znižovať investície a prepúšťať zamestnancov. V dôsledku toho sa vývoj metaverse pravdepodobne spomalí, ale pravdepodobne sa nezastaví. Podľa analytikov má tento segment veľkú šancu prežiť budúce výzvy.

Do najobľúbenejších ETF fondov môžete investovať aj prostredníctvom brokera RoboMarkets. Viac sa dozviete tu.

* – Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúcej výkonnosti.

Upozornenie na riziká:

1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.

2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

RoboMarkets Ltd je európsky broker so širokou ponukou aktív, je regulovaný Cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu (CySEC).
Zdieľať
Komentáre