Pozor na pascu na akciovom trhu, varuje Morgan Stanley

Rok 2022 bol rokom, na ktorý akciové trhy len tak ľahko nezabudnú, keďže napríklad americký index S&P 500 odpísal približne 19 % hodnoty. Investorov o to viac teší, že si tento rok akcie pripisujú zisky.

Spomalenie rastu inflácie vyvolalo nádej, že americká centrálna banka (Fed) by mohla zastaviť zvyšovanie úrokových sadzieb skôr, než sa pôvodne predpovedalo. Optimizmus pri akciách je zjavný, no analytici investičnej banky Morgan Stanley investorov varujú, aby krotili nadšenie.

Vo svojom týždennom prehľade netajili prekvapenie nad nedávnym rastom akcií. Ako teraz uvádzajú, všetky dobré správy sú už zahrnuté v cenách. Podľa nich je posledný rast viac spojený so sezónnym januárovým efektom, ktorý prišiel po „brutálnom“ roku poklesov. Podľa Morgan Stanley je nepravdepodobné, že to bude trvať dlho, keďže spomalenie inflácie bude mať negatívny vplyv na zisky firiem.

„Skutočnosť je taká, že zisky firiem sa ukazujú byť ešte horšie, ako sa očakávalo, najmä pokiaľ ide o marže,“ uvádza Michael Wilson, hlavný akciový stratég Morgan Stanley.

Nedávny rast akcií preto nazval „pascou medvedieho trhu“. Tento výraz sa používa na označenie dočasného oživenia, ktoré nie je počas medvedieho trhu nezvyčajné, no pri spätnom pohľade sa toto oživenie ukázalo ako medvedia pasca.

Wilson nie je sám, kto prichádza s varovaním, že aktuálna rally by sa mohla čoskoro skončiť. Analytici Goldman Sachs v januári uviedli, že v prípade, ak ekonomika skĺzne do recesie, môže index S&P 500 by tento rok klesnúť o 22 %. Aj v prípade, že nedôjde k ekonomickému poklesu, môžu akcie stratiť 10 %, myslia si stratégovia Goldman Sachs.

Wilson vo svojej správe ale priniesol záblesk nádeje, keď predpokladá, že súčasný medvedí trh sa definitívne skončí na konci prvého štvrťroka, prípadne začiatkom druhého štvrťroka 2023.

Zdroj: foxbusiness.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre