Európa je na tom lepšie ako sa čakalo, ale ešte nemá vyhraté

Pokles cien energií, klesajúci počet výpadkov energií (v dôsledku diverzifikácie dodávok energie a priaznivejších poveternostných podmienok) a ekonomické údaje potvrdzujúce lepšiu odolnosť (najmä v Nemecku). To všetko vedie prognostikov k tomu, aby prehodnotili svoje predpovede recesie v roku 2023.

Konsenzus o vývoji HDP eurozóny v tomto roku stúpol z poklesu 0,1 percenta na 0 percent, čo je malý, ale významný posun. „Pokiaľ ide o eurozónu, boli sme príliš pesimistickí,“ priznáva v štvrťročnom výhľade Saxo Bank Christopher Dembik, hlavný makroekonomický analytik banky. Dodáva však, že Európa je stále poškodená. Preto v Saxo Bank nie sú takí optimistickí ako ostatní, no aj tak sú presvedčení, že eurozóna by sa tento rok mohla recesii vyhnúť s cieľovým rastom HDP okolo 0,3 až 0,4 percenta.

Naďalej tu pretrváva riziko energetickej krízy. „Energetická kríza zostáva veľkým rizikom pre budúcu zimu. EÚ sa stále zdráha uznať jadrovú energiu a nie je schopná rýchlo pokročiť v reforme trhu s elektrinou,“ hovorí o rizikách Dembik. Analytik dodáva, že hoci Európska centrálna banka očakáva, že mzdy výrazne vzrastú, zamestnanci v skutočnosti vo väčšine krajín chudobnejú. „Viacero firiem, ktoré ťažili z abnormálnych období záporných úrokových sadzieb, bude teraz čeliť momentu pravdy: mnohé z nich pravdepodobne zbankrotujú,“ očakáva odborník Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre