Na stole je miliardová ponuka: vznikne nový obor v ťažbe zlata?

Americká spoločnosť Newmont, ktorá je najväčším ťažiarom zlata na svete uviedla, že ponúka 16,9 miliardy dolárov za prevzatie austrálskej konkurenčnej spoločnosti Newcrest Mining. Išlo by o jednu z najväčších transakcií v tomto odvetví a spojením by vznikol nový gigant v celosvetovej produkcii zlata.

Ako informuje agentúra Reuters, austrálska spoločnosť oznámila, že návrh zvažuje. Avšak ako uviedol jeden zo zdrojov pohybujúci sa v blízkosti Newcrest, prvotná reakcia akcionárov je taká, že požadujú vyššiu cenu. Analytici dodávajú, že vzhľadom na kvalitu aktív Newcrestu môžu mať o túto spoločnosť záujem aj iní veľkí hráči, napr. kanadská spoločnosť Barrick Gold.

Analytik Morningstar Jon Mills poznamenáva, že indikatívna ponuka predstavuje 21 %-nú prirážku k cene akcií spoločnosti Newcrest pred oznámením ponuky, čo je podstatne menej ako tradičná prémia pri fúziách vo výške 30 %.

Podľa predloženej ponuky by akcionári spoločnosti Newcrest mali za každú svoju akciu dostať 0,38 akcie firmy Newmont a v prípade dokončenia transakcie by vlastnili 30 percent zlúčeného podniku.

„Veríme, že spojenie Newmontu a Newcrestu predstavuje silný hodnotový návrh pre akcionárov a zamestnancov oboch podnikov aj pre komunity, v ktorých pôsobíme,“ uviedol šéf Newmontu Tom Palmer.

Spoločnosť Newmont so sídlom v Denveri je najväčšou kótovanou spoločnosťou na ťažbu zlata vo svete. Skupina má aktivity po celom svete a zaoberá sa nielen ťažbou zlata, ale aj ťažbou medi, striebra či zinku. Newcrest prevádzkuje zlaté a medené bane v Austrálii, Papui Novej Guinei a Kanade. V posledných rokoch sa spoločnosť zamerala na rozšírenie svojej činnosti v Amerike a investovala do firmy SolGold, prieskumníka zlata a medi v Ekvádore. Taktiež kúpila väčšinový podiel v kanadskej zlatej bani Red Chris a získala spoločnosť Pretium Resources kótovanú v Toronte.

Spoločnosť Betashares, ktorá spravuje ETF fond Global Gold Miners v hodnote 61 miliónov dolárov, uviedla, že ťažiari zlata čoraz viac vyhľadávajú aktíva v stabilných jurisdikciách s nižším suverénnym rizikom, vďaka čomu sú krajiny ako Austrália a Kanada „zvlášť atraktívne“.

Zdroje: reuters.com; theage.com.au

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre