Covidový boom okolo predajov Pfizeru je minulosťou

Koronavírus priniesol mnoho skazy a problémov, avšak niektorým spoločnostiam výrazne zvýšil predaje. Jednou z takých bol aj Pfizer, ktorý ešte minulý rok vygeneroval príjmy vo výške takmer 57 miliárd dolárov, na čom sa podieľali najmä vakcíny a Paxlovid tabletky.

Spomínané produkty tvorili až 60 % celkových príjmov spoločnosti za rok 2022. Všetko naznačuje tomu, že podobné čísla už v tomto roku Pfizer v súvislosti s koronavírusom neuvidí.

Ako informuje portál CNN, Pfizer oznámil, že nenaplní očakávania expertov pre rok 2023 a že predpokladá pokles príjmov spojených s koronavírusom na 21,5 miliardy dolárov. Napriek nepriaznivým správam akcie Pfizeru mierne vzrástli, pričom akcie ich partnera BioNTech (ktorý bol súčasťou partnerstva pri vytváraní spomínanej vakcíny) stúpli takmer o 1 %.

Jedným z dôvodov oslabených predajov nie je iba zlepšenie covidovej situácie vo svete, ale aj bohaté zásoby vakcín a liekov, ktorými hýria sklady zdravotných inštitúcií. Navyše, čínsky národný program pre poistenie odobral liek Paxlovid z ich zoznamov vhodných liečebných prostriedkov proti Covid-u, čím spoločnosť utrpela ďalšie významné straty na jednom z jej strategických trhov.

Spoločnosť Pfizer však zostáva sebavedomá a očakáva opätovné zvýšenie predajov v roku 2024 po tom, ako sa výrazne znížia zásoby zdravotníckych inštitúcií po roku 2023. Nakoľko sa svet pomaly zmieruje s faktom, že Covid bude prítomný aj naďalej, Pfizer sa snaží nájsť nové metódy, ktoré by vylepšili efektivitu liekov a nových produktov. Generálny riaditeľ Pfizeru vyhlásil:

„Naša pozornosť sa upriamuje na to, čo príde ďalej. Vstupom do roku 2023 očakávame opätovné stanovenie rekordov, s potencionálnym najvyšším počtom nových produktov v tak krátkom čase.“

V spojení s mohutnými sľubmi uskutočnila spoločnosť sériu akvizícií v posledných rokoch. Viac ako 25 miliárd dolárov bolo investovaných do spoločností Biohaven Pharmaceutical, Arena Pharmateuital a Global Blood Therapeutics. Pfizer má momentálne vo svojom portfóliu aj viacero protizápalových liekov, liekov na rakovinu a taktiež vakcínu pre vírus RSV (respiračný syncyciálny vírus).

Napriek vysokým odhodlaniam spoločnosti a bohatým plánom, trpezlivosť Wall Street sa pomaly vytráca. Akcie Pfizeru totižto už klesli o viac ako 15 % v roku 2023, nasledujúc 13 percentný pokles z minulého roka. Počas najväčšieho boomu v roku 2021 stúpli o viac ako 60 %.

Graf: Akcie Pfizeru klesli za posledný mesiac o viac ako 15 %.

Otázne je, či ambície Pfizeru dokážu odolať nepriazni klesajúcich príjmov, akcií a utíchajúcej trpezlivosti investorov. Všetko je v rukách úspešnosti nových produktov a metód, vďaka ktorým si spoločnosť môže udržať svoju pozíciu aj naďalej.

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre