Ďalší krok k lepšej budúcnosti kryptomien: miera ich adopcie narastá

Adopcia kryptomien a ich postupná legalizácia pomaly naberá na obrátkach. Dňa 26. januára bol v New Yorku v miestnom senáte predložený návrh zákona, ktorý by pre určité prípady legalizoval kryptomeny ako platobný prostriedok.

Prípady, v ktorých by bolo možné akceptovať digitálnu menu, by však neboli na komerčnej báze. Zákon by umožňoval používanie kryptomien predovšetkým pre akceptáciu platieb zo strany štátnych agentúr. Tieto inštitúcie by mohli prijímať dane, nájomné, úroky, poplatky a pokuty v digitálnej forme, po dohode s dotyčnými osobami či skupinami.

V návrhu zákona sa spomína konkrétne bitcoin, ethereum, litecoin a bitcoin cash. Nevylučuje však používanie aj iných kryptomien. Pre prijatie zákona musí byť najprv schválený Snemom a Senátom New Yorku a následne podpísaný Guvernérkou Kathy Hochul. Podobné verzie návrhu boli postupne predstavované už od roku 2017, nemožno teda počítať s určitosťou jeho prijatia.

Adopcia kryptomien v Európe

Miera, do akej sú firmy schopné akceptovať spôsob platby prostredníctvom digitálnej meny, sa nazýva adopcia. Švajčiarsko, Nemecko a Holandsko – to sú krajiny, ktoré momentálne vedú Európskemu pokroku v oblasti akceptácie kryptomien. Vďaka vysokej technologickej vyspelosti týchto štátov je podnikom postupne umožňované používať a prijímať platbu v digitálnej podobe čoraz viac.

kryptomeny

Regulácie a kryptomeny

Problém, na ktorý rozmach adopcie kryptomien naráža, je nejednotný prístup krajín k digitálnym menám. Tento problém by vedelo jednoducho vyriešiť jednotné stanovenie pravidiel – to už by však negovalo jednu z najväčších výhod kryptomien – že nie sú regulované. Navyše, znalosť virtuálnych mien medzi bežným obyvateľstvom je aj napriek zvyšovaniu povedomia stále na veľmi nízkej úrovni a veľká časť populácie naďalej nie je ochotná akceptovať kryptomeny ako regulárne platidlo.

Čo môže pomôcť zvyšovaniu dôvery?

Jedným z dôvodov pre vysokú nedôveru je stále nízka adopcia kryptomien. S narastajúcim počtom krajín a zvučných spoločností, ktoré robia digitálnym menám osvetu, sa zvyšuje aj povedomie a viera, že výhody využívania kryptomien z ďaleka prevýšia ich nevýhody. Vďaka tomu môžeme byť svedkami jasnejšej budúcnosti pre digitálne meny a náklonnosti k bezpečnejším, lacnejším a rýchlejším transakciám, decentralizovaných od tradičných finančných inštitúcií.

Zdroje: cryptoglobe.com, cryptoslate.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre