Wall Street zaznamenal najväčší denný pokles za posledný mesiac

Americké akcie včera zaznamenali výrazné straty. Akciový index Dow Jones klesol o 1,81 % na 33 296,96 bodu, širší benchmark S&P 500 stratil 1,56 % na 3 928,86 bodu a technologický akciový index Nasdaq Composite oslabil o 1,24 % na 10 957,01 bodu. Pre americké akcie ide o najväčší denný pokles za viac ako mesiac.

Investorov sklamali zverejnené ekonomické údaje v USA, podľa ktorých maloobchodné tržby a výrobné ceny v decembri klesli viac, než sa pôvodne očakávalo.

„Trh bol prekúpený. Dnešné ekonomické údaje slúžili ako spúšťač na vyberanie ziskov,“ komentoval vývoj na akciovom trhu Sam Stovall, hlavný investičný stratég CFRA. Ako dodáva, podľa neho sa zisky vyberali hlavne v tých sektoroch, ktorým sa v minulom roku darilo najviac.

Okrem makroekonomického vývoja sa investori sa zameriavajú na výsledkovú sezónu za štvrtý štvrťrok, ktorá m ponúka prehľad o tom, ako sa firmám v USA darilo za pozadí vyšších úrokových sadzieb. Trhy sa naďalej obávajú toho, že zvyšovanie sadzieb Federálnym rezervným systémom (Fed) by mohlo americkú ekonomiku vrhnúť do recesie. Predstavitelia Fedu, James Bullard a Loretta Mesterová v stredu uviedli, že na skrotenie vysokej inflácie bude potrebné, aby sa úrokové sadzby dostali nad hranicu 5 %. Obchodníci v súčasnosti očakávajú, že Fed vo februári zvýši základnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre