Nemyslím si, že to bude dobrý rok pre akciový trh, hovorí známy ekonóm

Známy americký ekonóm a komentátor Peter Schiff v relácii na Fox News uviedol, že recesia, ktorú všetci popierajú, sa ešte zhorší. A rovnako sa zhorší aj inflácia.

„Nemyslím si, že to bude dobrý rok pre akciový trh. Môžu sa nájsť akcie, ktorým sa bude dariť. Bohužiaľ, väčšina Američanov tieto akcie nevlastní,“ uviedol v relácii Schiff.

Ekonóm hovorí, že veľmi populárne akcie, do ktorých sa počas bubliny natlačilo množstvo investorov, majú pre sebou ešte dlhý pád, a to aj napriek tomu, že už v roku 2022 výrazne klesli. „Myslím si, že v roku 2023 existuje veľa rizík, nielen na trhu, ale aj v ekonomike,“ dodáva Schiff.

Podľa Schiffa by inflácia mohla ďalej rásť, pričom by sa mohla dostať na nové maximá. „Po prvé, veľa ľudí si myslí, že inflácia sa zníži. Nie, podľa mňa je pokles prechodný. Myslím si, že do konca tohto roka dosiahneme nové maximá v inflácii.“

Schiff si myslí, že klesajúci americký dolár a odklon Fedu od sprísňovania menovej politiky bude mať za následok ďalší nárast inflácie, aj keď v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov sa dosiahne určitá úľava v raste cien.

„Recesia, ktorej existenciu všetci popierajú, sa v skutočnosti zhorší. Takže budeme mať slabšiu ekonomiku a silnejšiu infláciu. Trhy to neočakávajú a neočakáva to ani Fed,“ upozorňuje ekonóm.

Peter Schiff sa preslávil tým, že predpovedal finančnú krízu. V decembri 2006 v debate na Fox News varoval, že v roku 2007 dôjde k prepadu cien nehnuteľností a nastane finančný kolaps.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre