Očakáva sa pokles ziskovosti firiem, a to už za tretí kvartál

Kým výsledky firiem sa za 2. štvrťrok ukázali v USA ako odolnejšie než sa očakávalo, rastúca inflácia postavila spoločnosti do pozoru a tie sú teraz menej optimistické ohľadom krátkodobej ziskovosti. Odhadovaný zisk na kmeňovú akciu (EPS) pre spoločnosti zastúpené v S&P 500 sa pohyboval k 31. augustu 2022 na úrovni 226,15 USD. Za dva mesiace sa znížil o 1,5%. Analytici očakávajú pre rok 2023 EPS na úrovni 243,68 USD, čo je pokles o 2,8 % v porovnaní s júnovou prognózou vo výške 250,61 USD. „Firmy doteraz riešili rastúcu infláciu prenášaním zvýšených nákladov na spotrebiteľov. Využili, že tí majú vďaka fiškálnym stimulom od vlád z obdobia pandémie peniaze. Keďže sa však ekonomický výhľad zo dňa na deň zhoršuje, firmy narazia zo strany spotrebiteľov na odpor, čo sa pravdepodobne prejaví aj vo výkaze ziskov,“ odhaduje Charu Chanana, trhová strategička Saxo. Z pohľadu sektorov budú na tom podľa nej pravdepodobne najhoršie technologické akcie. Ďalšiemu tlaku by mohli čeliť aj polovodiče, barometer globálneho ekonomického zdravia. „Sektor ropy a zemného plynu zachraňoval výsledkovú sezónu v 2. štvrťroku, ale v 3. štvrťroku môže byť aj on pod určitým tlakom, pokiaľ sa investičné plány nezačnú zlepšovať,“ vysvetľuje.

Nepotešil ani Fed

Septembrové zasadnutie americkej centrálnej banky bolo kľúčovejšie pre finančné trhy, ako pre samotný Fed. Trhy konečne pochopili odkaz o inflácii a teda, že ani pomalší rast hospodárstva, ani vyššia miera nezamestnanosti by centrálnu banku neodradili od ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb. „Fed naplno uskutočňuje svoj program kvantitatívneho sprísňovania, ktorý rýchlym tempom vysáva likviditu z finančných trhov. Cieľom je zmenšiť súvahu Fedu o 95 miliárd dolárov mesačne, čo je dvojnásobok augustového tempa,“ hovorí Charu Chanana. Kvantitatívne sprísňovanie podľa nej výrazne ovplyvňuje podmienky likvidity a aktíva, no na infláciu má menší dosah.

Briti sú na tom výrazne horšie a libra môže ďalej klesať

Britská libra klesla takmer o 10 % za menej ako dva mesiace a prekonala tak japonský jen, ktorý je voči americkému doláru najslabší od začiatku roka. Okamžitá odpoveď od britskej centrálnej banky Bank of England  (BOE) jej možno čiastočne zachránila reputáciu, ale v dôsledku toho, že minulotýždňové rozhodnutie nebolo v rámci banky prijaté jednohlasne, nemožno očakávať obozretnú politiku a parita pre libra vs dolár sa v takom prípade nemusí ukázať ako minimálna hranica. Nie je to však len kríza meny, ale skôr kríza dôvery. „Inflácia by mala na konci roka podľa predpovedí dosiahnuť 10 % a viac a preto trh počíta so zvýšením sadzieb o viac ako 200 bázických bodov do konca roka. Centrálna banka bude musieť vykonať toto masívne sprísnenie jednoducho preto, aby udržala libru tam, kde v súčasnosti je. Nezvráti tým vplyv rozhodnutí vlády na trhy Spojeného kráľovstva,“ vysvetlila odborníčka Saxo.

Charu Chanana

xtb
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre