Fed musí spraviť dve veci, aby obnovil svoju dôveryhodnosť, hovorí ekonóm El-Erian

Mohamed El-Erian
Mohamed El-Erian (Foto: Flickr)

Hlavný ekonomický poradca spoločnosti Allianz, Mohamed El-Erian hovorí, že americká centrálna banka (FED) musí spraviť ešte dve veci, aby obnovila svoju dôveryhodnosť.

Ako uviedol pre portál CNBC, Federálny rezervný systém by mal trhom vysvetliť, prečo sa vo svojej analýze tak mýlil a čo urobil so svojimi prognostickými schopnosťami.

„A po druhé, Fed by mal zmeniť svoju koncepciu. Pamätajte, že stále tu máme koncepciu zameranú na svet nedostatočného agregátneho dopytu. Pritom sme vo svete nedostatočnej agregátnej ponuky,“ upozorňuje známy ekonóm.

Ako dodáva, súčasná koncepcia centrálnej banky je zameraná na prostredie, v ktorom sa očakáva príliš nízka inflácia po príliš dlhú dobu. El-Erian naznačil, že centrálna banka potrebuje úplne nový rámec. Ako upozorňuje, toto nie sú staré časy a rekordne vysoká inflácia zásadne zmenila rovnicu.

El-Erian, ktorý je jedným z najznámejších pozorovateľov menovej politiky centrálnych bánk, je presvedčený, že Fed urobili chybu, keď rastúcu infláciu považoval za prechodnú. Kvôli tomu neprijal potrebné zmeny, ktoré by infláciu pomohli znížiť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre