Týždenný prehľad: Trpký polrok pre akcie, inflácia v eurozóne na novom maxime

1. Americké akciové indexy počas týždňa oslabovali, pričom uzavreli najhorší prvý polrok za niekoľko desaťročí. Akciový index Dow Jones za prvých šesť mesiacov tohto roka klesol o viac ako 15 %, čo je pre index najhorší polrok za posledných 60 rokov.

2. Švédsky odevný reťazec H&M v druhom štvrťroku medziročne zvýšil zisk pred zdanením o 33 % na 4,78 miliardy švédskych korún. Tržby módnej skupiny vzrástli o 12 %.

3. Srí Lanka, ktorá čelí ekonomickému kolapsu, zastavila všetok predaj paliva okrem základných služieb. Čítaj viac tu

4. Španielska 12-mesačná inflácia v júni vzrástla na 10,2 % a prvýkrát od apríla 1985 prekonala hranicu 10 %. V predchádzajúcom mesiaci dosahovala 8,7 %.

5. Maďarská centrálna banka v utorok prekvapila finančné trhy, keď svoju základnú úrokovú sadzbu zvýšila až o 1,85 percentuálneho bodu na 7,75 %. Analytici počítali so zvýšením základnej sadzby len o pol percentuálneho bodu.

6. Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s uviedla, že Rusko je v platobnej neschopnosti, pretože veritelia nedostali zaplatené úroky. Kvôli západným sankciám Rusko nemá prístup k medzinárodnej finančnej infraštruktúre, a teda nemôže uskutočniť platby do zahraničia.

7. Japonská centrálna banka si zachová svoju ultra uvoľnenú menovú politiku, keďže ekonomika nie je príliš ovplyvnená globálnym inflačným trendom. Uviedol to guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda.

8. Ruský plynárenský obor Gazprom prvýkrát od roku 1998 nevyplatí dividendy. Akcionári rozhodli, že v súčasnej situácii nie je vhodné vyplatiť dividendy za minulý rok. Akcie reagovali výrazným oslabením.

9. Analytici najväčšej švajčiarskej banky UBS varujú, že eurozóna smeruje k stagflácii, čo je stav ekonomickej stagnácie a zároveň vysokej inflácie.

10. Rast cien v Nemecku spomalil. V júni spotrebiteľské ceny medziročne rástli tempom 7,6 %, čo je spomalenie z májovej hodnoty 7,9 percenta.

11. Nórsko a Švédsko sa pripojili k radom centrálnych bánk, ktoré sa rozhodli pre zvýšenie úrokových sadzieb o 50 bázických bodov. Ide o najväčšie sprísnenie menovej politiky za posledné dve desaťročia.

12. Inflácia v eurozóne v júni dosiahla rekordné maximum, keď vzrástla z májových 8,1 % na 8,6 %. Rovnako ako v predošlých mesiacoch, aj v júni k rastu inflácie prispeli najmä vyššie ceny energií a potravín.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre