Americké akcie môžu dosahovať dobrú návratnosť napriek rastu úrokových sadzieb

Americký Fed predstavil plán siedmych zvýšení úrokových sadzieb a tiež cieľovú sadzbu na úrovni 2,75%. Tá je vyššia než odhadovaná neutrálna sadzba – v súčasnosti na úrovni 2,38%. To naznačuje, že Fed už pripúšťa, že inflácia je trvalejšia, než sa pôvodne predpokladalo, a bude tu až kým sprísnené finančné podmienky neutlmia dopyt.

„Je to spôsobené tým, že svetová ekonomika je vážne obmedzená na strane ponuky a jej odblokovanie si bude vyžadovať čas a investície. Globálne dodávateľské reťazce budú zrejme naďalej zápasiť s problémami kvôli vojne na Ukrajine a novým lock-downom v Číne,“ hovorí Peter Garnry zo Saxo Bank.

Na základe historických údajov o výnosoch amerických akcií a modelovania môžeme očakávať, že americké akcie poskytujú počas období rastúcich sadzieb na medzibankovom trhu výrazne vyšší výnos a zabezpečujú nadmerný výnos v porovnaní s americkými štátnymi dlhopismi. „Ak sa história zopakuje, je to dobrá správa pre návratnosť akcií. Jedným z problémov však môže byť, že valuácie akcií zostávajú nad svojím historickým priemerom, čo bude pôsobiť ako protivietor,“ dodáva Peter Garnry zo Saxo Bank.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre