Ethereum sa do leta môže stať prvou veľkou deflačnou kryptomenou

ethereum

Od spustenia Bitcoinu začiatkom roku 2009 sú Bitcoin a ďalšie neskôr predstavené kryptomeny inflačnými aktívami. Ethereum sa však do leta môže stať prvou veľkou deflačnou kryptomenou. 

Bitcoin a ďalšie kryptomeny sú založené na tzv. systéme proof-of-work. V rámci neho krypto ťažiari prevádzkujú a zabezpečujú sieť. Na oplátku sú odmeňovaní sčasti poplatkami, ktoré platia používatelia siete a čiastočne novovydanými Bitcoinmi. To však znižuje hodnotu Bitcoinu v držbe vlastníkov v dôsledku zvýšenej ponuky. „To robí z kryptomien, v porovnaní napríklad so zlatom alebo striebrom, tzv. inflačné aktívum. Je to ich nevýhoda a znižuje chuť investorov držať ich,“ hovorí Mads Eberhardt, kryptoanalytik Saxo bank.  

Neskôr nasadený konsenzuálny protokol proof-of-stake čiastočne kompenzoval nevýhodu inflačnosti. Tento protokol kompenzuje čerstvé zásoby kryptomeny skutočným držiteľom, popri zaplatených poplatkoch, za predpokladu, že overujú transakcie v sieti namiesto ťažiarov. To v podstate znamená, že držba  nie je nevyhnutne riedená čerstvou ťažbou, čo v zásade robí proof-of-stake pre držiteľov výhodnejším ako proof-of-work.

V súčasnosti existuje jediná kryptomena, ktorá je schopná generovať dostatočne vysoké transakčné poplatky k tomu, aby dokázala prevádzkovať sieť s limitovaným riediacim efektom prichádzajúcim z novej ťažby, a tou je druhá najväčšia kryptomena Ethereum,“ hovorí Eberhardt zo Saxo Bank. Ethereum dokázal vygenerovať za posledných 7 dní v priemere poplatky vo výške 9,6 mil. USD za deň. V minulom roku získal na transakčných poplatkoch celkovo 9,9 mld. USD, kým konkurenčný Coinbase „len“ 7,35 mld. USD. To dáva podľa analytika Ethereumu potenciál stať sa deflačným aktívom v dlhodobom horizonte. 

V auguste 2021 bola v sieti Ethereum implementovaná takzvaná londýnska aktualizácia, ktorá obsahovala nový mechanizmus trhu s poplatkami známy ako EIP-1559. Stručne povedané, namiesto využitia celého transakčného poplatku na kompenzácie ťažiarov, systém spáli väčšinu, zatiaľ čo stále kompenzuje ťažiarov novovydaným Ethereom a to vo výške približne 2 ETH za blok, čo predstavuje celkovú emisiu približne 5,4 milióna ETH ročne.

Zdroj: ConsenSys

„Pri pohľade na čísla je vplyv londýnskej aktualizácie obrovský. Celkovo sa spálilo približne 1,97 milióna ETH, čo kompenzuje ročnú emisiu 5,4 milióna ETH o 60 %,“ dodáva Mads Eberhardt.

Zbohom ťažiari

Pokiaľ sa však poplatky výrazne nezvýšia, spaľovací mechanizmus nepremení Ethereum na deflačné aktívum. Tu sa treba zamerať na prechod Etherea z proof-of-work na proof-of-stake. Približne v júni alebo júli tohto roka Ethereum dokončí svoj konsenzuálny prechod na proof-of-stake známy ako fúzia, čím úplne vyradí ťažiarov. Namiesto toho môžu držitelia vsadiť svoje Ethereum na overenie transakcií v sieti. Na oplátku dostanú stávkujúci nespálenú časť transakcie spolu s novou emisiou. V čase zlúčenia však emisia klesne z 5,4 milióna na 0,5 milióna ETH ročne, takže stakeri budú odmeňovaní menej ako dnes ťažiari.

Nižšia emisia však znamená, že ponuka sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení na deflačnú kvôli ETH spálenými transakčnými poplatkami. Ak predpokladáme, že miera spáleného ETH zostane po zlúčení rovnaká, očakáva sa, že ponuka Etherea bude klesať o 2,3 % ročne. 

Zdroj: ultrasound.money

Ťah tradičných investorov

Ethereum má pred sebou výzvy na prekonanie napríklad závažných obmedzení škálovateľnosti, regulácie a zvýšenej konkurencie zo strany iných kryptomien s inteligentnými zmluvami, ako sú Solana, Cardano a Polkadot. Na druhej strane, ak Ethereum s istotou prekoná tieto problémy a zaistí neustály a udržateľný dopyt používateľov po vykonávaní transakcií na svojom blockchaine, stane sa deflačným a kompenzuje zainteresované strany zaujímavými odmenami.

Ethereum tak bude príťažlivejšie najmä pre investorov, ktorí predtým s kryptomenami nemali skúsenosti. Nehovoriac o tom, že väčší dopyt po spracovaní transakcií na Ethereu v budúcnosti ešte viac rozšíri ekonomiku, pretože zvýši transakčné poplatky. „Vidím to tak, že tento ekonomický prechod má jednoducho perspektívu zmeniť široký sentiment držať Ethereum. Podobne to platí aj pre iné kryptomeny typu proof-of-stake v prípade, že vykazujú značné príjmy z poplatkov podobných Ethereu,“ dodáva Eberhardt.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre