Hrozí čiastočné prerušenie dodávok plynu, ropy aj obilnín?

Pre prísnejšie americké a európske sankcie voči Rusku hrozí čiastočné prerušenie dodávok viacerých kľúčových komodít počnúc plynom a ropou cez industriálne kovy až po obilniny, vrátane pšenice. Ukrajina, ktorá je často nazývaná obilnicou Európy vzhľadom na jej rozsiahle úrodné polia vhodné pre produkciu obilia, už pociťuje rozpad dodávateľských reťazcov so zatvorenými prístavmi brániacimi vývozu kľúčových potravinových komodít, akými sú pšenica, jačmeň a kukurica.

Obrovské riziká však číhajú obojsmerne. Ak sa súčasnú vojnovú krízu podarí vyriešiť rýchlo, cena ropy by mohla klesnúť o 10 % až 15 %, plynu až o 50 % a pšenice až o 25 %. Pri zlate by sme mohli vidieť jemnejšiu reakciu smerom nadol o 2 % až 4 %,“ hovorí analytik Saxo bank Ole Hansen.

Ropa Brent prekonala 100 dolárovú hranicu za barel prvý krát od roku 2012. Napriek tomu, že cena ropy už pravdepodobne zahŕňa aj ruskú rizikovú prémiu okolo desiatich dolárov, zostáva jej výhľad priaznivý, keďže globálny dopyt dlhodobo nevykazuje známky uvoľnenia. Trhy sa v súčasnosti pokúšajú kvantifikovať potenciálny pokles dodávok z Ruska. „Výsledkom môže byť pokračujúci rast cien ropy až dovtedy, kým sa globálny rast nespomalí, alebo kým prudko stúpajúce ceny nakoniec dopyt nezničia,“ očakáva analytik.

Európsky plyn: Aktuálna cena plynu je sedemkrát vyššia ako priemerná cena zaznamenaná v rokoch pred plynovou rally, ktorá sa začala vlani v auguste. Vnútrodenné kolísanie cien až o 25 % posledné tri dni ukazuje na ťažkosti trhu pri oceňovaní rizika možnej ďalšej straty dodávok z Ruska, ktoré zásobuje takmer 40 % európskeho plynu. Zásobníky v celej Európe sú v súčasnosti naplnené na približne 30 %. Je to o niečo viac, ako sa pôvodne predpokladalo v dôsledku miernejšieho počasia. “Sezóna plnenia zásobníkov sa zvyčajne začína koncom marca a hoci najrizikovejšie zimné obdobie pre túto sezónu končí, dlhotrvajúci konflikt s Ruskom zvyšuje riziko pre budúcu zimu. Zimný plyn s dodávkou v období október 2022 až marec 2023 sa v súčasnosti obchoduje blízko 100 EUR/MWh, zatiaľ čo nasledujúca zima 2023/24 je za cenu 51 EUR/MWh,“ dodáva O. Hansen.

Globálne ceny pšenice skončili vo februári na veľmi vysokých úrovniach. Cena v Chicagu vykázala najväčší mesačný skok za šesť rokov. Dnes ceny v Európe aj v Chicagu naďalej rastú, pričom pšenica Paris Milling (EBMH2) sa obchoduje blízko rekordného maxima 341,75 EUR za tonu (táto úroveň bola dosiahnutá minulý štvrtok), zatiaľ čo pšenica v Chicagu (ZWH2) pokračuje v útoku na cenovú úroveň  10 dolárov za bušel, čo je úroveň, ktorú zaznamenala naposledy v marci 2008.

Pšenica je jednou z dvoch najdôležitejších potravinových komodít na svete, druhou je ryža. Rusko a Ukrajina dodávajú viac ako 25 % celosvetových dodávok pšenice a exportné terminály Ukrajiny sú zatiaľ zatvorené. „Vzhľadom na to, že Ukrajina už dodala dve tretiny svojho plánovaného už do novembra, krátkodobý vplyv by nemal byť až taký veľký. Obavy pretrvávajú v súvislosti s nadchádzajúcou sezónou a vplyvom dlhotrvajúcej vojny na dostupnosť poľnohospodárov,“ myslí si analytik.

Obavy z globálneho nedostatku spôsobeného suchom a vojnou na Ukrajine čiastočne tlmia správy, že Austrália, ďalší významný dodávateľ pšenice, zvýšila svoju už aj tak rekordnú úrodu o 5,5 %. Perspektíva pokračujúceho rastu globálnej inflácie cien potravín však zostáva reálna aj s negatívnymi dôsledkami, ktoré môže mať na stabilitu a rast.

Zlato a striebro priťahujú kvôli neistote vo svete naďale  záujem investorov o bezpečné útočisko, pričom sankcie proti Rusku potenciálne zvyšujú už aj tak vysoké riziko pre globálny rast. „Tým sa pravdepodobne naplnia dôvody, prečo sme si po celý čas udržiavali býčí výhľad, keďže inflácia pravdepodobne zostane vyššia dlhšie, čím sa zvýši riziko obdobia stagflácie, ktorá praje zlatu,“ dodáva Ole Hansen.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre