Trh preceňuje vyhliadky Amazonu. Dokedy to bude trvať?

Amazon (Foto: Flickr)

Kým väčšinu spoločností, ktoré oznámili horšie ako očakávané výsledky, trhy potrestali, k Amazonu boli investori láskavejší. „Podľa nás však išlo o nesprávnu interpretáciu zárobkov za štvrtý kvartál, keď trh preceňuje rast a naopak, podceňuje prevádzkové riziká plynúce z vyšších miezd a logistických nákladov nad rámec vytriezvenia z masívnych investícií počas pandémie,“ hovorí hlavný akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry. Amazon má podľa neho „našliapnuté“ na najnižší rast za posledných 20 rokov, čo môže tlačiť na korekciu ceny jeho akcií, ktoré si nateraz zachovávajú prudkú prémiu v porovnaní so zvyškom technologického sektora v USA. Trh stále platí za Amazon približne 27-násobok 12-mesačnej EBITDA, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní so svetovým indexom MSCI a o 34 % viac v porovnaní so spoločnosťami patriacimi do indexu Nasdaq 100. 

Spoločnosť Amazon dosiahla za 4. štvrťrok čistý zisk na akciu (EPS) 27,75 USD v porovnaní s odhadovanými 3,77 USD. Spôsobilo to najmä účtovné vykázanie neprevádzkových príjmov vo výške 11,8 USD na akciu, pochádzajúcich najmä z vlastníctva Rivianu. „S poklesom hodnoty Rivianu o 42 % má však toto neprevádzkové aktívum už teraz oveľa menšiu hodnotu. Navyše, po nedávnom vyjadrení generálneho riaditeľa Mercedes-Benz, že rast elektrických vozidiel bude čoraz viac obmedzovaný nedostatkom zdrojov, nebude Rivian v najbližších rokoch schopný plniť  očakávania,“ upozorňuje P. Garnry. Prevádzkové výnosy Amazonu klesli v Q4 na 3,5 miliardy dolárov, čo je síce viac ako očakávaných 2,4 miliardy dolárov, no ide o najnižšiu hodnotu od Q3 2019 a najhorší výsledok za Q4 od roku 2017, keďže zrýchľujúce sa náklady a investície ovplyvňujú ziskovosť.

Amazon síce dosiahol tržby za štvrtý štvrťrok vo výške 137,4 miliardy USD, čo bolo takmer na úrovni očakávaní, čo je však dôležitejšie, predpoklad na prvý štvrťrok je v rozpätí 112 až 117 miliárd USD v porovnaní s odhadovanými 120,5 miliárd dolárov. „To opäť potvrdzuje, že analytici sú priveľkí optimisti. Víťazi pandémie totiž čelia ťažkému protivetru,“ komentuje Garnry zo Saxo Bank. 

Amazon očakáva prevádzkové výnosy v 1. štvrťroku na úrovni 3 až 6 miliárd dolárov v porovnaní s odhadovanými 6,1 miliardy USD, čo naznačuje nižšiu trajektóriu ziskovosti. Široké rozpätie zároveň  ukazuje, že Amazon má len nízku vizibilitu vo svojich nákladoch a výnosoch. „Ak Amazon dosiahne stred rozpätia výnosov, bude to znamenať 5,5%-ný rast tržieb, čo je veľmi ďaleko od 16% očakávaných za celý rok 2022 v porovnaní s rokom 2021. Bude to zároveň najnižšia miera rastu od 3. štvrťroka 2001,“ vysvetľuje stratég Saxo Bank. Investori však Amazon stále odmeňujú. Prečo?

Podľa Saxo Bank existuje niekoľko možných vysvetlení. Jedným z nich je cloudový biznis  Amazon Web Services, ktorý je stále lídrom na trhu a rýchlo rastie. Táto odnož Amazonu je hlavnou hnacou silou ceny akcií, ale s meniacou sa protimonopolnou reguláciou môže byť Amazon nútený oddeliť svoje dve oblasti podnikania. Ide o to, aby sa preventívne zabránilo krížovej dotácii medzi  maloobchodným a cludovým biznisom. 

Druhým možným vysvetlením nadšenia trhu sú kapitálové výdavky, ktoré sú o 96 % vyššie, než keby Amazon pokračoval v predpandemickom tempe rastu investícií. Vzhľadom na predchádzajúci úspech a schopnosť Amazonu generovať vysokú návratnosť kapitálu si niektorí investori môžu myslieť, že tieto investície povedú k masívnemu budúcemu rastu. „Pandémia však bola netypická a problémy v logistike mohli prinútiť Amazon, aby insourcoval viac nákladov tretích strán do svojich operácií a súvahy. Znamenalo by to, že suma, ktorá je v skutočnosti pripravená na budúci rast je nižšia, ako sa predpokladá“ dodáva P. Garnry. 

V každom prípade 262 %-ný nárast kapitálových výdavkov počas pandémie začne podľa neho zaťažovať prevádzkové výnosy cez odpisy  a vzhľadom na veľkosť Amazonu je otázne, či dokáže z týchto investícií získať rovnakú ROIC ako predtým.

Napokon, obchodný model Amazonu nebol nikdy testovaný v záťažovom teste, teda za podmienok vysokej inflácie a pretrvávajúcich prekážok v globálnej logistike. Tieto sily popri sprísňovaní finančných podmienok zvyšujú riziká pre Amazon.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre