Zlato smeruje k najhoršiemu ročnému výkonu od roku 2013

Zlato sa väčšinu decembra obchodovalo zakliesnené v užšom rozpätí. 200-dňový kĺzavý priemer sa pohyboval okolo 1793 USD, čo sa ukázalo ako ťažká hranica pre prekonanie .

Žltý kov bol v defenzíve so známkami slabosti už od 22. novembra, od prekvapivo jastrabích prejavov Powella a Brainarda, ktoré pomohli spustiť prudký výpredaj žltého kovu.

Ako to bude so zlatom ďalej?

Kombinácia rastúcej inflácie, ktorá dosiahla v USA 6,8 % (najviac od 80. rokov 20. storočia) a faktu, že si členovia Federálneho výboru pre voľný trh FOMC prečítali zákon súvisiaci s nepokojmi v Bielom dome, viedla k jasnej zmene zamerania Fedu od tvorby pracovných miest k boju proti inflácii. Práve to môže byť pre zlato rozhodujúce v ďalšom období.

Väčšina medvedích prognóz stavia totiž zatiaľ na očakávanom výraznejšom raste úrokových sadzieb, ktoré vykazujú vysoký stupeň opačnej korelácie so zlatom. „V tomto bode zostáva zlato v defenzíve a zmeniť to môže len prerazenie už spomínaného 200-dňového kĺzavého priemeru. Ak nedôjde k nejakej náhlej zmene, zlato bude smerovať k svojmu najhoršiemu ročnému výkonu v dolárovom vyjadrení od roku 2013,“ hovorí Ole Hansen zo Saxo Bank.

Riziko poklesu ceny zlata nateraz nie je veľké, pokiaľ Fed nenaznačí agresívnejšie tempo zvyšovania úrokových sadzieb.

xtb
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre