Týždenný prehľad: Fed pritvrdil, miliardový farma obchod, zdrvená turecká líra

1. Americký farmaceutický gigant Pfizer v pondelok avizoval, že kúpi spoločnosť Arena Pharmaceuticals v hodnote zhruba 6,7 miliardy dolárov. Americký koncern ponúkol 100 USD za akciu firmy Arena.

2. Inštitúcia Ifo znížila odhad rastu nemeckej ekonomiky na budúci rok z predošlých 5,1 % na 3,7 %. Tohtoročný rast naďalej odhaduje na 2,5 %. Svoj odhad rastu pre rok 2023 upravila z 1,5 % na 2,9 %.

3. Elon Musk predal ďalšie akcie Tesla. Riaditeľ Tesly predal ďalších 934 091 akcií svojej spoločnosti na výrobu elektromobilov v hodnote zhruba 906,49 milióna dolárov.

4. Medziročný rast spotrebiteľských cien v Británii v novembri zrýchlil z októbrových 4,2 % na 5,1 percenta. Znamená to, že inflácia dosiahla najvyššiu úroveň od septembra 2011.

5. Fed pritvrdil v obmedzovaní stimulov. Americká centrálna banka v stredu podľa očakávaní zrýchlila sprísňovanie svojej menovej politiky, keď zvýšila rýchlosť taperingu z doterajších 15 mld. na 30 mld. dolárov. Mesačný objem nákupov dlhopisov tak bude znižovať až dvojnásobným tempom, pričom nákupy by sa mali úplne zastaviť v marci 2022.

6. Jastrabí výhľad Fedu trhy nevyplašil a teoreticky nepriaznivá správa pre akcie sa na akciovom trhu neprejavila. Americké akciové indexy v stredu dokonca uzavreli v zelených číslach.

7. Bank of England prekvapila. Britská centrálna banka vo štvrtok prekvapivo zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 0,15 percentuálneho bodu na 0,25 %, čím reagovala na silnejúce inflačné tlaky. Z veľkých vyspelých krajín je tak Británia prvá, ktorá od začiatku pandémie zvýšila úrokové sadzby.

8. Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaním ponechala svoju menovú politiku bez zmeny. Základná úroková sadzba v eurozóne zostáva na rekordnom minime 0 % a depozitná na -0,5 %.

9. Turecká líra na novom rekordnom minime. Reaguje tak na politiku centrálnej banky, ktorá vo štvrtok opäť znížila kľúčovú sadzbu o ďalších 100 bázických bodov na 14 %, a to aj napriek vysokej inflácii na úrovni 21%.

Graf: Vývoj menového páru USD/TRY

10. Inflácia v EÚ na 20-ročnom maxime. Rast cien v Európskej únii v novembri opäť zrýchlil. Medziročná miera inflácie vzrástla z októbrových 4,4 % na 5,2 %, čo je najviac za posledných 20 rokov. V eurozóne inflácia vystúpila na rekordných 4,9 %.

11. Reddit mieri na burzu. Prevádzkovateľ sociálnej siete Reddit sa chystá vstúpiť na akciovú burzu. Firma v stredu avizovala, že americkej Komisii pre cenné papiere (SEC) už predložila potrebnú žiadosť.

12. Globálne dlhopisové fondy zaznamenali v týždni končiacom 15. decembra najväčší odliv od začiatku apríla 2020. Investori totiž očakávali, že veľké centrálne banky z dôvodu rastúcej inflácie zmenia smer svojej menovej politiky.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre