Jastrabí výhľad FEDu trhy nevyľakal

Investori včera vyčkávali na dôležitú udalosť, ktorou bolo zasadnutie americkej centrálnej banky (FED). Centrálna banka USA včera podľa očakávania zrýchlila sprísňovanie svojej menovej politiky, keď zvýšila rýchlosť taperingu z doterajších 15 mld. na 30 mld. dolárov. Mesačný objem nákupov dlhopisov tak bude znižovať až dvojnásobným tempom, pričom nákupy by sa mali úplne zastaviť v marci 2022.

Ukončenie tohto programu vytvorí pôdu pre normalizovanie menovej politiky a zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré Fed nateraz ponechal nezmenené v rozmedzí 0 – 0,25 %.

V budúcom roku Fed počíta s tromi zvýšeniami kľúčovej sadzby o štvrť percentuálneho bodu. V roku 2023 by mohli nasledovať ďalšie tri zvýšenia a v roku 2024 dve.

Centrálna banka USA tiež naznačila, že infláciu nepovažuje za dočasnú a je riziko, že by mohla zostať dlhšiu dobu na vysokých úrovniach.

Tento jastrabí výhľad Fedu trhy nevyplašil a teoreticky nepriaznivá správa pre akcie sa na akciovom trhu neprejavila. Americké akciové indexy dokonca získavali, Dow Jones uzavrel vyššie o 1%, širší S&P 500 pridal 1,63% a index Nasdaq Composite vzrástol o 2,15 %. Naopak, americký dolár voči hlavným menovým náprotivkom oslaboval.

Graf: Vývoj akciového indexu S&P 500

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre