Bude ropa ďalej zdražovať?

Ropa tankovanie
Ropa tankovanie

Cena ropy sa naďalej drží na vysokej úrovni. Kým krátkodobý výhľad je stále rastový, podporovaný tesnou ponukou na trhu, množia sa signály v prospech poklesu cien. Ide najmä o opätovné zintenzívnenie covidovej vlny v Európe a Ázii, nižšie ceny plynu a uhlia, ktoré znižujú motiváciu prechodu na ropné produkty a tiež to, že OPEC vo svojej mesačnej správe naznačil, že súčasná cenová úroveň už začína ubližovať dopytu, predovšetkým v Číne a Indii.

Po nedávnom rozhodnutí OPEC+ udržať súčasné tempo pozvoľného navyšovania mesačnej produkcie ropy, vláda USA pridala na svojej kritike a obviňuje kartel zo zodpovednosti za vysoké ceny. Vysoké domáce ceny benzínu, ktoré v niektorých amerických štátoch dosahujú dokonca rekordné úrovne, nútia USA rozmýšľať až o priamom zásahu proti vysokým cenám. Môže ísť o uvoľnenie strategických rezerv alebo aj o zákaz vývozu ropy a ropných produktov z USA.  To aj napriek tomu, že Americký Úrad pre energetické informácie (EIA)  vo svojom krátkodobom energetickom výhľade zachoval svoju predpoveď prebytkového trhu pre úvod budúceho roka.

S tým ale nesúhlasí Russell Hardy, šéf Vitol Group, najväčšieho nezávislého obchodníka s ropou na svete. Na online konferencii Reuters Commodity Trading Conference povedal, že globálny dopyt po rope je späť na úrovni z roku 2019 a v prvom štvrťroku 2022 ju dokonca prekročí . Zároveň nevylúčil, že cena ropy Brent dosiahne v roku 2022 až 100 USD za barel. Očakáva totiž, že napätie na trhu s ropou bude pokračovať aj v nasledujúcich 12 mesiacov s poklesom voľnej kapacity OPEC na úroveň 2 až 3 milióny barelov denne.

Trh s ropou bude aj naďalej čeliť nedostatočným investíciám do infraštruktúry. O to viac, že najväčšie ropné spoločnosti sveta budú strácať chuť investovať do veľkých projektov, najmä z dôvodu nepredvídateľného dopytu a tiež záväzkov vyplývajúcim zo zelenej transformácie (ESG).

To, či sa z krátkodobého hľadiska bude cena ropy pohybovať v rozpätí 80-85 USD/bbl alebo nižšie pri úrovni okolo 75,50 USD bude závisieť najmä od toho, či Bidenova administratíva presadí opatrenia s cieľom stlačiť ceny dole. Uvoľnenie 50 miliónov barelov zo štátnych rezerv by síce mohlo ceny stlačiť dočasne dole, ale podľa nás to nebude mať dlhodobý efekt.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre