Pšeničná rally pravdepodobne zdraží pečivo

Po raste cien pohonných hmôt a plynu pozorujeme vo svete rovnako znepokojujúce zvyšovanie cien niektorých kľúčových potravín, vrátane pšenice. Cena pšenice v Paríži prekonala rekordné maximum z roku 2008 na úrovni 295,5 EUR za metrickú tonu, zatiaľ čo obdobný trend vidieť aj v USA. Za pšeničnou „rally“ stojí nedostatočná úroda v severnej Amerike, raketovo rastúce ceny hnojív, ako aj rast dopytu.

Slabá úroda v Severnej Amerike spolu so 14 %-ným medziročným poklesom exportu z Ruska, najväčšieho svetového dodávateľa, vyvolali zvýšený dopyt po pšenici z európskych zdrojov. Hlavní importéri navýšili tempo nakupovania aj kvôli horším vyhliadkam budúcoročnej úrody kvôli opakujúcemu sa poveternostnému fenoménu  La Ninã a tiež zdražovaniu hnojív.

Silnejší dopyt však nepochádza len zo štátov, ale aj z Číny a krajín Blízkeho východu a severnej Afriky. Napríklad Saudská Arábia si  vo víkendovom tendri zarezervovala 1,3 milióna ton pšenice, čo je podľa agentúry Bloomberg takmer dvojnásobok očakávaného množstva. Najväčší importér Egypt, ktorý oproti minulému roku doteraz kupoval medziročne o cca. 20% menej , tiež zintenzívnil svoju nákupnú aktivitu. Znamená to, že krajiny, nielen v severnej Afrike, potrebujú viac zásob na schladenie miestnych cien potravín a na zabezpečenie zásob pred zimou.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva odhadlo koncom októbra svetové zásoby pšenice na 277 mil. ton v porovnaní s 321 mil. ton pred rokom. K súčasným znepokojujúcim vyhliadkam  zimnej a jarnej produkcie pšenice a iných kľúčových plodín sa pridal aj nedávny nárast cien hnojív. Ten je dôsledkom nižšej produkcie hnojív v Európe v dôsledku nedostatku a enormných cien zemného plynu. Západoeurópska referenčná cena  amoniaka používaného na výrobu hnojív nedávno vyskočila na 13-ročné maximum nad 900 USD za tonu, čo je takmer trojnásobok priemernej ceny zaznamenanej počas predchádzajúcich piatich rokov. Tento vývoj zvyšuje riziko nižšieho používania hnojív alebo prechodu na plodiny s nižšou intenzitou hnojenia, obe s dopadom na očakávanú úrodu.

xtb
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre