Cestovný ruch dostal post pandemické krídla

Spoločnosti podnikajúce v cestovnom ruchu patrili v roku 2020 k najviac zasiahnutým častiam ekonomiky, aj akciových trhov. Obmedzenia počas pandémie výrazne znížili dopyt po cestovaní. Vakcíny to pomohli  opäť rozbehnúť a tak bolo odvetvie cestovného ruchu v septembri jediným „tematickým košom“, ktorý rástol napriek rastúcim cenám komodít.

Vybrané akciové tituly cestovného ruchu vzrástli ku koncu septembra o 6,3 percenta, pričom ostatné oblasti boli záporné. Ako je možné, že investori veria odvetviu cestovného ruchu v čase, keď svet prechádza energetickou krízou, ktorá by teoreticky mala znížiť disponibilný príjem a zvýšiť ceny cestovného?

Investori očakávajú, že dopyt po cestovaní výrazne prevýši ponuku, čo dláždi cestu k vysokým maržiam. „Investori sa spoliehajú na to, že dopyt bude v kombinácii s obmedzenou ponukou leteckých spoločností taký vysoký, že cestovné spoločnosti budú schopné získať cez vyššie ceny aj výrazne vyššie marže. Najväčšou hrozbou je energetická kríza a s ňou vyššie ceny komodít, ktoré budú istý čas na marže tlačiť.

Okrem toho očakávame aj tlak na rast miezd nižších príjmových skupín. Vzhľadom na to, že v cestovnom ruchu je veľké množstvo zamestnancov, ktorí spadajú do tejto kategórie, rast miezd predstavuje zvýšené riziko,“ hovorí Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank. Istá dávka skepticizmu tak pretrváva naďalej.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre