Platobné spoločnosti rýchlo rastú. Praje im pandémia a zmena nákupných zvyklostí

Platobný systém je širokou a komplikovanou sieťou spoločností zaoberajúcich sa vydávaním kariet, bezpečnosťou platieb, či úverovaním používateľov. Odvetvie prešlo v uplynulých 15tich rokoch zásadnou technologickou obmenou. Na trhu je množstvo nových hráčov, ktorí poskytujú nové služby ako digitálne peňaženky a platby cez smart zariadenia.

Odvetvie tlačí dopredu zmena nákupných zvyklostí, keď čoraz viac ľudí dáva prednosť online nákupom pred kamennými predajňami.

Pozoruhodnými spoločnosťami sú napríklad: Square, Stripe (obe vznikli v roku 2009), Klarna (2005), AfterPay (2014) – táto bola nedávno kúpená spoločnosťou Square za 29 mld. dolárov. Patrí sem aj holandská spoločnosť Adyen, ktorej tržby dosiahli v prvom polroku 445 miliónov dolárov, čo prekonalo odhady analytikov. Spoločnosť sa vezie na trende alternatívnych platieb v online priestore. Rástla aj vďaka pandémii, ktorá tento fenomén ešte umocnila. Spoločnosť očakáva, že v strednodobom horizonte bude dosahovať ročný nárast tržieb o 25 až 32 percent.

Žiaden z týchto nových hráčov nechce mať nič spoločné s fyzickou infraštruktúrou, ako je vydávanie platieb, spracovávanie platieb, či dokonca vymáhanie dlhov. Naopak zameriavajú sa na inovácie, ktoré uľahčujú platenie a uchovávanie dát. Square napríklad uspel v inovovaní platobných terminálov pre malých obchodníkov a reštaurácie.

Náročný svet fyzickej infraštruktúry prenechávajú inovátori tradičným platobným spoločnostiam ako Visa, Mastercard, American Express a samozrejme bankám. Tie zabezpečujú vydávanie kreditných kariet a doplnkové služby. Aj PayPal sa z toho pohľadu radí medzi tradičné firmy, pretože hoci nevydáva karty, prevádzkuje svoju vlastnú infraštruktúru, ktorá ohodnocuje úverové riziká a realizuje vymáhanie dlhov.

Napriek tomu, že odvetvie vykazuje rýchly rast už teraz, má podľa nás potenciál rásť aj naďalej. Bude sa môcť oprieť o pokračujúcu zmenu platobného správania, keď aj generácia seniorov prejde na platby inteligentnými zariadeniami.

Používanie hotovosti je vo viacerých krajinách ešte stále pomerne rozšírené. Naznačuje to ďalší možný rast odvetvia. Bude mu priať pokračujúci presun nakupovania do online sveta. Úspech platobných spoločností je tak do veľkej miery závislý od rozvoja e-commerce.

Rizikom pre tento sektor môže byť najmä nástup kryptomien, ako aj digitálne meny, ktoré pripravujú centrálne banky. Čiastočným rizikom môžu byť aj podvodné transakcie a softvérové útoky.

Saxo Bank zostavila kôš akcií 25 spoločností, ktoré poskytujú sľubný potenciál zviezť sa na tomto rýchlom raste tržieb a ziskov.

Autor: Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre