Lagardeová: Oživenie v eurozóne je stále krehké

Christine Lagarde (Flickr)

Ekonomika eurozóny sa začína vzmáhať z prepadu vyvolaného pandémiou, ale oživenie zostáva krehké, uviedla v piatok v rozhovore prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová.

Predstavitelia ECB začali diskutovať o tom, kedy by mali obmedziť svoje nákupy dlhopisov, prostredníctvom ktorých od začiatku pandémie prečerpali do finančného systému bilión eur.

Lagardeová však naznačila, že ešte nie je pripravená ukončiť núdzový pandemický program nákupu aktív (pandemic emergency purchase programme – PEPP).

„Dohodli sme sa, že ho budeme držať (PEPP) minimálne do marca 2022, v každom prípade dovtedy, kým neusúdime, že fáza koronakrízy skončila,“ uviedla pre francúzsky denník La Provence Lagardeová. Ako dodala, obnova ekonomiky sa začína rozbiehať, ale oživenie je naďalej krehké.

Niektorí jastrabí členovia rady guvernérov ECB sa už usilovali o spomalenie nákupov, nakoľko sa obávajú, že to povedie k vysokej inflácii.

Prezidentka ECB to ale odmieta a ako hovorí, najväčším rizikom by bolo neurobiť nič. „Hlavným mandátom ECB, ktorý stanovili zakladatelia Európy, je udržiavanie cenovej stability. K tomu je potrebné, aby hospodárstvo fungovalo bez problémov, čiže musia existovať investície, rast a tvorba pracovných miest. V tejto súvislosti sme ponúkli našu podporu využitím dvoch pák núdzových nákupov a mimoriadnych pôžičiek za mimoriadne výhodných podmienok,“ uviedla Lagardeová.

Posledné ekonomické údaje naznačujú, že eurozóna sa silne zotavuje zo svojej dvojitej recesie z minuloročnej zimy. Index nákupných manažérov (PMI) od IHS Markit v júni posilnil z májových 63,1 bodu na 63,4 bodu, čo je najviac od začiatku meraní. Pozitívom je tiež pokles nezamestnanosti v eurozóne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre