Čína ponúka investorom zaujímavé investičné príležitosti

Čína je v súčasnosti druhou najväčšou ekonomikou sveta a čoskoro sa stane svetovou jednotkou. Krajina je pravdepodobne najväčším beneficientom globalizácie od začiatku 80-tych rokov, z čoho ťaží jej export. Čoraz väčší význam však má aj domáci spotrebiteľský trh.

Žiadny rozumný investor by preto nemal ignorovať čínsky akciový trh, ktorý je mimochodom najväčší spomedzi rozvíjajúcich sa ekonomík.

Najzaujímavejšou časťou čínskeho komerčného sektora je spotrebný tovar a technológie. Vláda tu umožnila vysoký stupeň voľného trhu. Tieto sektory predstavujú budúcnosť Číny.

Tradičné spotrebiteľské spoločnosti majú pred sebou potenciál rýchleho rastu. Jedným z dôvodov je to, že toto odvetvie je v Číne pod menším dohľadom ako iné sektory. Menej totiž pracuje s osobnými údajmi spotrebiteľov. Vláda preto nemá veľkú potrebu jeho regulácie. Medzi najväčšie tradičné spotrebiteľské spoločnosti mimo elektronického obchodu patria: Kweichow Moutai, Midea Group, Foshan Haitan, Xiaomi, BYD, KE Holdings, NIO a ANTA Sports.

Iná situácia je z pohľadu regulácie v technológiách. Čínska vláda nedávno navrhla vznik verejno-súkromného podniku zameraného na zber údajov súkromných používateľov. Cieľom je obmedziť silu súkromných technologických gigantov, ktorých hodnota je odvodená práve od množstva a kvality údajov získaných od používateľov. Technologická regulácia je tak aktuálne v Číne najväčšou témou, popri ochrane klímy a zameraní sa na sociálnu stabilitu.

Všetko sa to začalo koncom minulého roka odložením plánovaného IPO spoločnosti Ant (platobná brána a fintech) a následným protimonopolným vyšetrovaním jej materskej spoločnosti Alibaba. Tieto kroky vláda urobila po kritickom prejave spoluzakladateľa Alibaby – Jacka Ma, voči štátnym bankám. Čínske regulačné orgány okrem toho už viac krát kritizovali silný vplyv technologických gigantov ako Tencent, Alibaba a Baidu. Nepáči sa im silný vplyv na rozhodovanie spotrebiteľov a silný tlak na menších konkurentov.

Investori už začínajú túto rétoriku pretavovať do svojich očakávaní. Diskontujú trajektóriu nižších výnosov spôsobenú novou technologickou reguláciou.

Pri investíciách do čínskych akcií preto treba postupovať veľmi selektívne. Význam má aktívny prístup k portfóliu. Do čínskych spoločnosti je tak lepšie namiesto pasívnych ETF fondov investovať na priamo. Okrem novej technologickej regulácie je ďalším dôvodom to, že veľa spoločností je vlastnených vládou.

Čínsky domáci trh poskytuje množstvo príležitostí. Tamojšiu ekonomiku čaká najmenej 15 až 20 rokov dlhodobého rastu. Bude nasledovať úspešná internacionalizácia čínskych značiek na svetových trhoch. Všetko sa však bude odvíjať od priaznivej geopolitickej situácie.

Rizikami pre budúci rast sú naopak obchodné trenice medzi USA a Čínou. Ďalej nízka pôrodnosť, ktorá môže znížiť rast populácie do roku 2050, pokračovanie technologickej regulácie, či rastúci politický dohľad nad ekonomikou a súkromným sektorom. Napriek tomu sú čínske akcie trhom s veľkou perspektívou.

Autor: Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank

Komentáre