Sme blízko k spľasnutiu ďalšej bubliny na finančných trhoch?

Existujú početné argumenty pre aj proti ďalšiemu rastu finančných trhov. Saxo Bank očakáva, že rok 2021 ponúkne investorom úžasné príležitosti a zaujímavú návratnosť, avšak obchodníci by sa mali mať na pozore! 

Americké akcie sú totiž v súčasnosti ohodnotené na 23,2-násobok výnosov očakávaných v najbližších 12 mesiacoch. Táto úroveň už nie ďaleko od vrcholu pred spľasnutím dot.com bubliny (ich vrchol bol v decembri 1999 na 25,7-násobku). Koniec tak môže byť blízko. 

Podporuje to aj pohľad na rast akciových trhov v uplynulých 2 rokoch, ktorý nebol založený na raste produktivity či ziskov firiem. Valuácia niektorých akcií je až astronomicky vysoká a vďaka nulovým úrokovým sadzbám a nevídaným intervenciám zo strany centrálnych bánk stratili spojenie s realitou. Trh miluje firmy, ktoré nezarábajú, miluje slniečkarské príbehy. Veď koniec koncov, kto by nemal rád trochu Hansa Christiana Andersena. 

Na americkom trhu je tak cítiť viac rizík ako odmien. Jedným z nich je aj vyšší ako očakávaný rast úrokových sadzieb, čo predstavuje zvýšené riziko pre technologické a špekulatívne tituly. Tie by mohli ostať bez výnosov. Nahráva tomu aj zadlženosť firemného sektora, ktorá sa v decembri 2020 zvýšila medziročne zo 46,2 na 51,5% a výrazne tak prekračuje úrovne spred finančnej krízy z rokov 2008-2009. Celý americký finančný sektor sa tak môže pomerne ľahko dostať pod stres. 

Peter Garnry, akciových analytik Saxo Bank preto odporúča investorom sledovať vývoj úrokových sadzieb a znížiť podiel tzv. špekulatívnych akcií, najmä technologických a zelených, v portfóliu a diverzifikovať riziko. Poukazuje na to, že napríklad akcie Tesla vzrástli len za prvých 10 dní tohto roka o vyše 16%. Trhy totiž očakávajú, že administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena poskytne zeleným firmám nové stimuly. Saxo Bank si naďalej myslí, že zelená transformácia bude jedným z najväčších trendov na finančných trhoch v nasledujúcich 10 rokoch, zároveň však očakáva, že tento rok budeme svedkami rozdelenia akcií medzi “zelenú kvalitu a zelenú špekuláciu”. 

Aby sme však neboli úplní pesimisti, vidíme aj argumenty, prečo by mohol trh pokračovať v raste. Momentálne totiž existuje len jedna skupina aktív s pozitívnou rizikovou prémiou a tým sú akcie a nástroje napojené na ne. Úspory dosahujú výrazne vyššie úrovne ako pred pandémiou a investori hľadajú príležitosti. Akcie sa tak stali obľúbenou destináciou. Jednoducho povedané: jediným spôsobom ako dosiahnuť pozitívne výnosy sú teraz akcie. 

Cena peňazí je v súčasnosti nula. Fed neočakáva ďalší rast skôr ako v roku 2024 a podpora v podobe kvantitatívneho uvoľňovania bude taká vysoká, aká bude potrebná k návratu nad predkrízovú úroveň zamestnanosti. Nastupujúci prezident USA Biden taktiež hovorí o stimuloch v hodnote 3 biliónov dolárov, čo by znamenalo pokračovanie súčasných vysokých výdavkov a deficitu minimálne v najbližších 2 rokoch.  

Prospech rastu trhov hovoria aj očakávania, že vakcinácia znormalizuje trhy a uvoľní zadržiavané úspory v prospech ekonomického rastu. Existuje však riziko, že vírus zmutuje a ohrozí účinnosť vakcíny a nádeje na návrat do normálu.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre