Predvolebné prieskumy opäť raz sklamali. Aké výsledky volieb zostávajú v hre?

Americké mainstreamové médiá a prieskumné agentúry fatálne pohoreli. Náskok J. Bidena o osem až desať percent, ktorý deklarovali, sa totiž ukázal ako totálna fatamorgána. 

Výsledok volieb síce stále nepoznáme, no už teraz vieme, že bude mimoriadne tesný. Naznačuje to, že porazený sa nevzdá bez boja. Finančné trhy prešľapujú na mieste, avšak počet možných scenárov vývoja sa zúžil.

Otázne ešte zostávajú tri kľúčové štáty: Wisconsin, Michigan a Pensylvánia. Hlasovanie na poslednú chvíľu prostredníctvom pošty by sa mohlo prikloniť na stranu Demokratov a preto obaja kandidáti zostávajú v napätí. Americký prezident D. Trump sa však aj napriek tomu už vyhlásil za víťaza a požiadal Najvyšší súd, aby zastavil ďalšie počítanie hlasov. 

Jediná vec, ktorou sme si teraz istí je, že počet pravdepodobných scenárov sa výrazne zúžil. Otázne zostáva aj zloženie Senátu, pretože aj tu je hlasovanie veľmi tesné. Aktuálne však existujú tri možné scenáre vývoja v nasledujúcich dňoch:

1/ Spochybnenie volieb, ktoré by znamenali víťazstvo D. Trumpa:

Ak bude počet hlasov v prospech D. Trumpa po konečnom sčítaní vyšší ako v prospech J. Bidena, bude pre Demokratickú stranu výzvou, ako ďalej pokračovať. Demokrati budú stále ovládať Snemovňu reprezentantov a budú sa musieť dohodnúť na nových stimuloch. 

Pozitívne je, že D. Trump nie je ideológ, ale pragmatik, takže sa bude snažiť robiť všetko pre to, aby finančnú injekciu poskytol ekonomike čo najskôr. Divokou kartou v tomto scenári sú sociálne nepokoje, aj keď ich sila postupne slabne. Finančné trhy budú v takom prípade oslavovať a rizikový sentiment sa zvýši. 

2/ Spochybnenie volieb, ktoré znamenali víťazstvo J. Bidena, no bez získania väčšiny Demokratov v Senáte (aktuálne najviac pravdepodobný scenár): 

Táto alternatíva by znamenala riziko pre schválenie balíka stimulov v Senáte, pretože frustrovaný D. Trump by sa chcel za svoju porážku pomstiť. Na trhu by zavládlo zúfalstvo a obava z ďalšieho vývoja ekonomiky. 

3/ Spochybnenie volieb, ktoré by znamenali víťazstvo J. Bidena a patovú situácia v Senáte:

Hoci by išlo o neistú situáciu, tento scenár by sa aspoň sčasti podobal na pôvodné očakávania výsledkov volieb, teda na „modrú vlnu“ demokratov. Bola by tu šanca na pretlačenie návrhu stimulov v Senáte, ak by sme rátali s podporou nezávislých senátorov. Pre trhy by to bola dobrá správa. 

V každom prípade bude výsledok volieb veľkým prekvapením oproti očakávaniam. Ja osobne som sa dopustil dvoch zásadných chýb. Prvým bola viera v to, že prieskumy tentoraz hovoria pravdu a že preferencie z ešte niekoľkých dní pred voľbami sa pretavia aj do skutočného výsledku. 

Druhou chybou bolo precenenie nálad proti súčasnému prezidentovi. Očakávalo sa, že verejná mienka je namierená proti D. Trumpovi minimálne u mladých voličov a že to rozhodne voľby. To bolo možno pravda v štátoch ako Georgia, ale neplatilo to v štátoch ako Texas a Florida. Ukázalo sa však, že D. Trump dokázal v posledných chvíľach strhnúť priazeň na seba svojim entuziazmom. 

John Hardy, menový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre