Najdlhší rast finančných trhov v histórii zahynul na koronavírus

Globálny rast finančných trhov trvajúci od roku 2009 až do februára tohto roku bol najdlhší v doterajšej histórii, avšak práve zomrel na koronavírus. 

Pandémia koronavírusu je katalyzátorom, ktorý odhaľuje krehkosť nášho finančného systému a globálnej ekonomiky. Vypuknutie pandémie spôsobilo tri hlavné makro dôsledky: globálny dopytový šok, globálny ponukový šok a ropnú vojnu. Bude to mať za následok obrovskú spotrebu kapitálu a čoskoro aj štrukturálnu nezamestnanosť.

Za viac ako 30 rokov, počas ktorých sa venujem práci finančného analytika, som nikdy nezažil, aby tieto tri makro impulzy zasiahli ekonomiku v rovnakom čase. Súčasná kríza už zatienila chaos, ktorý nastal v roku 2008. Nachádzame sa v období, kedy prudké poklesy naprieč všetkými trhmi strieda prudký rast. Táto denná volatilita je zároveň častokrát väčšia, ako dosahujú trhy za „bežný“ rok. 

Správanie sa trhov v tomto roku je bezprecedentné a odráža, ako nelikvidné sú trhy po tom, čo utrpeli tento trojnásobný šok. Volatilita je najhoršou nočnou morou pre obchodníkov a tvorcov trhu. Otrasy, ktoré sme zažili v prvom kvartáli, preto zmenia prostredie investovania a prijímania rizika aj v roku 2021. 

Ekonomický výhľad

Trojitý makroekonomický úder globálnej ekonomike takmer isto spôsobí, že rok 2020 prinesie čistú stratu. Politici budú musieť na zastavenie globálnej recesie spraviť skutočné maximum.

Reakciou regulátorov trhu zvyčajne býva zníženie ceny peňazí. Avšak zníženie sadzieb ECB aj FED ešte pred začiatkom druhého kvartálu centrálnym bankám prakticky vystrieľalo všetky náboje. Schopnosť menovej politiky je preto nanajvýš obmedzená a v niektorých prípadoch priamo dokonca kontraproduktívna. Slabší obeh peňazí vyvoláva nižšiu infláciu, čo je priamo úmerné s dopytom po dlhopisoch.

Trh je na pokraji kolapsu, pretože dostupnosť úverov, ktorá je na trhu všetkým, vyschla. Inými slovami, trh sprísňuje úverové podmienky, aj keď Fed znižuje úrokové sadzby. Vďaka nemohúcnosti centrálnych bánk sa preto domnievame, že sme na pokraji spustenia modernej menovej teórie (MMT) v praxi. Politici berú opraty od zastaralých centrálnych bánk a zvyšujú rozpočtové výdavky bez obmedzenia – skutočná tlač peňazí!

Nemecko napríklad prisľúbilo nekonečnú podporu veľkým a malým nemeckým podnikom prostredníctvom KfW alebo vládnej rozvojovej banky.

Zaspomínajme si na Marshallov plán po druhej svetovej vojne, v ktorom USA prisľúbili nekonečnú finančnú podporu vojne zničenej Európe, aby vytvorili dopyt a pomohli zničenému kontinentu znovu sa postaviť na nohy. Ide o myšlienku založenú na predpoklade, že ponuka vytvára svoj vlastný dopyt. 

Je súčasný systém tak rozbitý alebo nevyvážený, že najprv musíme padnúť až na zem, aby sme sa mohli znovu postaviť? Nechám to na voľnú úvahu. Som však úplne presvedčení, že keď opustíme rok 2020, prijaté politické opatrenia podnietia silné inflačné sily, ktoré zvýšia riziko stagflácie.

Obdobie nízkej volatility, ktoré sme videli v posledných rokoch a ktoré bolo spôsobené znížením úrokových sadzieb centrálnymi bankami, sa teraz chýli ku koncu. Sme v prostredí vyšších výkyvov cien a vyššej volatility, čo nabúrava doteraz používané vzorce na prognózovanie cien akcií a ďalších rizikových aktív. Pravidlá založené na predpokladoch nízkych sadzieb, intervenciách centrálnych bánk a naivnej predstave, že výnosy budú pokračovať do nekonečna, prestávajú platiť. 

Globálna ekonomika sa stala loďou poháňanou úvermi a nízkymi úrokmi, ktorá mala namierené do prístavu deflácie. Táto nová kríza však zmenila jej smerovanie neočakávane rýchlo. Manévrovanie je náročné a more je rozbúrené. Loď má teraz iný cieľ. Je ním prístav vysokej inflácie. Pripútajte sa, bude to dobrodružstvo, aké sme nikdy v našich životoch nezažili, s výnimkou tých najstarších z nás.

xtb
Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre