Saudská Arábia včera vyhlásila obchodnú vojnu. Cena ropy sa prepadla

Víkendový summit krajín OPEC + sa skončil neúspechom. Rusko nebolo ochotné súhlasiť s ďalšími škrtmi v ťažbe. Saudská Arábia preto otvorila svoje kohútiky s ropou naplno. V reakcii na to, sa ceny prepadli. Brent poklesol až o 31 percent a aktuálne sa obchoduje na úrovni 36 dolárov. 

Prvou obeťou môžu byť producenti bridlicovej ropy

Cena ropy zažila jednu z najväčších turbulencií za poslednú dekádu. „Ide o politický krok, ktorý môže mať nedozerné následky, a to najmä v dlhšom časovom horizonte. Môžeme povedať, že ide o komoditnú vojnu proti Rusku, avšak dôsledky postihnú celý svet,“ hovorí pražský analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel.

Dodáva, že tento krok bude mať vplyv na všetkých producentov ropy, najmä na tých, ktorí majú vyššie náklady na ťažbu. Práve tých chcú Saudovia vyradiť z hry a to aj za cenu vlastných krátkodobých strát. „Hoci to Rusko tvrdo pocíti, radí sa ku krajinám s nižším bodom zvratu. Znamená to, že vie byť ziskové už pri nižšej predajnej cene, než väčšina konkurentov,“ uvádza analytik.

„Táto správa tak bude primárne nepríjemná pre bridlicové ťažobné spoločnosť v USA. Otázkou je, aké protiopatrenia príjme Donald Trump a či sa neuchýli k nejakej forme dotácie, ktorá by domácim spoločnostiam krátkodobo pomohla preklenúť ťažké obdobie, čo by ešte viac rozdúchalo cenovú vojnu,“ dodáva.

Lacnejšia ropa môže byť dobrá aj zlá správa

Prečo je to relevantné? Lacnejšia ropa je dobrá správa, či? Nie, pretože energetické spoločnosti a ich „zdravie“ majú vplyv na celú ekonomiku.

Na jednej strane platí, že ak sú ceny ropy príliš vysoké, ide o zdraženie spotreby. „Nezabudnime, že polovica vecí, ktoré každodenne robíme, spočíva v prístupe k energiám. Preto ak sú ceny príliš vysoké, predstavuje to obrovskú dodatočnú daň zo spotreby, a naopak,“ hovorí hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Na druhej strane, ak sú ceny príliš nízke, ohrozuje to finančnú stabilitu ťažobných firiem a ich veriteľov. „Energetický sektor je mimoriadne kapitálovo náročný a je najviac zadlženým odvetvím na dlhopisovom trhu. Bankroty energetických firiem by tak stiahli zo sebou aj ich veriteľov vrátane bánk,“ dodáva.  

Upozorňuje, že extrémne pohyby cien energií sú vždy hlavným spúšťačom krízy v ekonomike. „Väčšina kríz začína buď príliš vysokými alebo príliš nízkymi cenami ropy,“ konštatuje S. Jakobsen.  

„Je to jedna z najhorších správ pre ropu a celkovo finančné trhy za posledné roky. Spolu so všadeprítomným rizikom a obavami z dopadu koronavírusu môže tento mix úplne paralyzovať trhy. Odhadujeme, že cena ropy sa môže v druhom aj treťom štvrťroku pohybovať aj na úrovniach pod 30 dolármi za barel,“ predpovedá T. Daňhel.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre