ECB bude musieť tento týždeň splniť to, čo všetci očakávajú

Trhy očakávajú, že ECB zníži sadzby o 20 bodov a znovuoživí kvantitatívne uvoľňovanie v hodnote 50 mld. eur mesačne. Podarí sa banke tieto predstavy naplniť? 

Zavedenie opatrení je nevyhnutné

Prezident ECB, Mario Draghi, vytvoril na trhu vysoké očakávania. Teraz je čas ich naplniť. Ak ECB neoznámi tento týždeň zavedenie masívneho monetárneho stimulu, banka bude mať o to viac práce na decembrovom zasadaní. Šance na úspech budú pritom oveľa menšie a makroekonomické prostredie oveľa viac neisté. 

V prospech zavedenia nových opatrení ECB hovoria dva faktory. Jednak je to nárast hrozby deflácie a jednak riziko technickej recesie v Nemecku. Je pravdou, že domáci dopyt zostáva v eurozóne naďalej silný. Dokazujú to nedávne silné čísla maloobchodného obratu. Dopyt ženie nahor nízka inflácia a rast miezd. Výhľad na domácu spotrebu je tak pre väčšinu krajín pozitívny. Neplatí to však pre Nemecko, kde sa neistota a nedôvera začínajú preklápať z priemyslu do súkromnej spotreby. 

Čo môžeme čakať

Slabá opozícia „jastrabov“ vo vedení ECB pravdepodobne nezabráni znovuzavedeniu výkupu dlhopisov (QE). Môže však viesť k dohode na menšom balíčku, ako je dnes očakávaný. Trh predpokladá objem QE2 na úrovni 50 miliárd eur mesačne. V skutočnosti by to ale mohlo byť len 20 alebo 30 mld. eur. Tento objem by získal väčšiu podporu predstaviteľov centrálnej banky. ECB sa môže hrať aj s ďalšími parametrami QE, napríklad dĺžkou trvania programu alebo kritériami na vykupované cenné papiere. 

Môžeme ďalej očakávať pokles sadzieb o 20 bodov. Efekt tohto kroku pri oživení inflácie však bude veľmi nízky. Okrem toho sa aktívne debatuje o odstupňovaní sadzieb podľa objemu vkladov. Nie je však isté, či toto opatrenie bude zavedené už tento týždeň, pretože „vznikajú obavy z možných nežiadúcich účinkov“ – ako uviedla ECB na ostatnom zasadnutí. 

Ekonomický rast v Európskej únii môže ohroziť aj to, keď sa kontinent stane ďalším terčom obchodnej vojny Donalda Trumpa. Z pohľadu efektívnej výšky kurzu je euro už dnes o 25 percent slabšie ako dolár. Obchodný deficit USA s Európou pritom rýchlo rastie a blíži sa hodnote, ktorú dosahujú Spojené štáty v obchode s Čínou. Kombinácia rastúceho deficitu a expanzívnej monetárnej politiky pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch alebo mesiacoch vyprovokuje D. Trumpa k odpovedi voči EÚ. 

Strategický pohľad: Ak ECB vo štvrtok oznámi nejaké opatrenia, trhy to pravdepodobne na týždeň, dva, upokojí. Bude to však zároveň znamenať test pre kurz EUR/USD. Menový pár bude pravdepodobne oslabovať ešte nižšie pod hodnotu 1.100, a to aj na základe očakávania ďalších stimulov ECB.

Autor: Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre