Šéfka MMF je dobrá manažérka. Potrebovali by sme však centrálneho bankára

Christine Lagardová je skvelá politička, no nemá žiadne skúsenosti z monetárnej politiky, alebo centrálnej banky. Snažil som sa nájsť jej vyjadrenia z minulosti, ktoré by mohli naznačiť jej postoj k monetárnej politike, no ona sa k tejto téma za uplynulých desať rokov, keď pôsobila ako francúzska ministerka financií a šéfka Medzinárodného menového fondu, takmer nevyjadrovala.

V roku 2013 bola pozvaná na zasadnutie Fedu v Kansas City. Vyslovila tu podporu nekonvenčným nástrojom centrálnych bánk vrátane výkupu vládnych dlhopisov, ktoré v nasledujúcich mesiacoch naozaj zohrali kľúčovú úlohu. Vyslovila sa zároveň za dokončenie bankovej únie EÚ vrátane robustného systému ochrany vkladov, rovnako tak za vytvorenie únie európskych kapitálových trhov. 

Ch. Lagardová podporuje negatívne úrokové sadzby. „Zavedenie negatívnych sadzieb zo strany ECB a japonskej centrálnej banky, nesprevádzajú negatívne efekty, ktoré by si vyžadovali pozornosť. Ich čistý efekt je pozitívny,“ povedala v roku 2016. Môže to signalizovať, že onedlho môžeme byť svedkami poklesu depozitných sadzieb v eurozóne.

Myslím si však, že Ch. Lagardová nemá voči monetárnej politike vyhranený postoj. Bude pravdepodobne pokračovať v „holubičej“ politike Maria Draghiho (v prospech nižších sadzieb), prinajmenšom na začiatku výkonu jej mandátu. Ide však podľa mňa o politický postoj. Pritom to, čo potrebujeme, je mať v čele ECB špecialistu na monetárnu politiku. 

Ch. Lagardová a jej viceprezident Luis de Guindos majú bezpochyby dostatočné manažérske skúsenosti. Člen výkonnej rady ECB Benoît Cœuré, ktorý je podľa môjho názoru jedným najtalentovanejších a najrozumnejších monetárnych expertov v eurozóne, odchádza zo svojej pozície v januári budúceho roku. Potrebovali by sme niekoho podobného razenia.

Mať dobrých manažérov je skvelé, no keď na eurozónu opäť udrie kríza, budeme pravdepodobne v úplne odlišnej pozícii ako dnes. Budeme potrebovať zavádzať nové nástroje, stratégie, analýzy. Ch. Lagardová v tom nebude veľmi nápomocná. 

Myslím si preto,  že viac právomocí sa vtedy presunie na guvernérov národných centrálnych bank a na hlavného ekonóma ECB Philipa Lana. Mimochodom jeho prvý prejav po menovaní za hlavného ekonóma jasne naznačuje budúce znižovanie sadzieb. “Efektívnosť znamená, že môžeme ešte viac uvoľniť monetárnu politiku, keď si to bude situácia vyžadovať,” povedal.  Aj v tej súvislosti trhy očakávajú s takmer 100 percentnou pravdepodobnosťou zníženie sadzieb na septembrovom zasadnutí ECB.

Christopher Dembik, hlavný makro analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre