Kde sa oplatí ťažiť bitcoin?

bitcoin

Ľudia, ktorí sa zaujímajú o kryptomeny, si často kladú otázku, koľko asi stojí vyťaženie jedného BTC? Je to zaujímavá otázka, no jednoznačnú odpoveď sa len tak ľahko nedozvieme.

Poďme postupne. Treba sa najprv pozrieť na to, čo je rozhodujúcim nákladom pri ťažbe kryptomien. Je to energia, pričom cena energií sa v jednotlivých krajinách môže výrazne líšiť. Dá sa povedať, že BITCOIN = ELEKTRINA.

Na ťažbu kryptomien je potrebný veľký výpočtový výkon, čo si žiada viac hardvéru a tým pádom aj vyššiu spotrebu elektriny. Prečo je potrebný tak veľký výkon?

Počítače v sieti sa snažia nájsť odpoveď na matematický algoritmus, ktorý je zložitý a odpoveď sa počítaču podarí vypátrať iba tak, že uskutoční obrovský počet pokusov.

Kryptomena bitcoin je navrhnutá tak, aby sa postupne znižoval počet nových mincí, ktoré do siete pribúdajú. V roku 2009, kedy sa bitcoinová sieť spúšťala, vznikalo každých 10 minút 50 nových bitcoinov. O 4 roky neskôr to bolo 25 BTC/10 minút a od roku 2016 do siete pribúda len 12,5 bitcoinov za 10 minút. Toto znižovanie bude trvať až do roku 2140. Potom už totiž nebude čo deliť.

Niektorí ťažiari sa snažia znížiť náklady na ťažbu virtuálnych mien aj tak, že využívajú rôzne iné zdroje energie, napríklad solárne panely.

Keďže si ťažba bitcoinov žiada veľkú spotrebu elektriny, najviac sa ťažba oplatí v krajinách, kde je cena elektriny najnižšia. Lacnú elektrinu nájdete hlavne v Afrike, kde vás vyťaženie jedného BTC v priemere vyjde na 4626 dolárov. Takže pokiaľ by ste bitcoin ťažili tu a cena za 1 BTC by bola 6-tisíc USD, bolo by to rentabilné.

Úplne najlacnejšou krajinou na ťaženie kryptomien je však Venezuela, kde za vyťaženie jedného BTC zaplatíte niečo cez 500 USD. Je to kvôli tomu, že v tejto juhoamerickej krajine je silno dotovaná elektrická energia. Dotáciám elektriny sa teší aj Rusko a Čína.

Naopak, krajinou s najvyššími nákladmi na ťažbu bitconiu je Južná Kórea (26 170 USD/BTC), ale aj Nemeko, Dánsko či Belgicko.

Aktuálna cena bitcoinu predstavuje 3400 dolárov, takže pokiaľ ma ťažba stojí 4000 USD, je jasné, že som v strate, takže BTC je za takýchto podmienok nerentabilné ťažiť.

V uplynulom období  sa spotreba energie na ťažbu kryptomien rapídne zvýšila, čo bolo spôsobené aj masívnym nárastom cien kryptomien. Medzinárodná agentúra pre energetiku vo svojej správe uviedla, že celá bitcoinová sieť počítačov spotrebuje za deň toľko energie, ako niektoré stredne veľké krajiny. A to hovoríme iba o jednej kryptomene.

Na záver pripomenieme, že bitcoinová komunita pracuje na technických vylepšeniach siete, aby sa energetická náročnosť čo najviac znížila.

Obr: Krajiny s najnižšími a najvyššími energetickými nákladmi na ťažbu 1 BTC

Náklady na ťažbu BTC si môžete vypočítať aj na tejto stránke.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre