Uber by pri vstupe na burzu mohol dosiahnuť hodnotu 120 miliárd dolárov

Americká spoločnosť Uber Technologies, ktorá je prevádzkovateľom alternatívnej taxisluby, dostala návrh od bánk z Wall Street, ktorý ohodnocuje firmu pre primárnu ponuku akcií (IPO) až na 120 miliárd dolárov.

Vstup na burzu by sa mohol uskutočniť už v prvej polovici budúceho roka. Uvádza to denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje.

Pred dvomi mesiacmi, keď do firmy investovala 500 miliónov dolárov automobilka Toyota, bola spoločnosť ocenená na 72 miliárd dolárov. Znamená to, že odhadované ocenenie bánk z Wall Street je vyššie o 66%.

Vstup Uberu na burzu je na Wall Street netrpezlivo očakávaný, keďže by išlo o jedno z najväčších technologických IPO v histórii. Len pre porovnanie: hodnota IPO Facebooku v roku 2012 dosiahla 104,2 miliardy dolárov, spoločnosť Snap pri minuloročnom burzovom debute získala 23,8 mld. USD.

Generálny riaditeľ Uberu, Dara Khosrowshahi, minulý mesiac povedal, že spoločnosť sa budúci rok chystá vstúpiť na burzu. Môže to byť záchrana pred finančnými problémami, ktoré spoločnosť sužujú. Za minulý rok Uber Technologies dosiahla stratu až 4,5 miliardy dolárov, v roku 2016 to bola strata 2,6 miliardy USD.

V roku 2017 Uber navyše čelil niekoľkým škandálom, vrátane hackerského útoku na viac ako 57 miliónov klientov a vodičov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre