Mierime k rope za 100 dolárov?

Cena ropy opäť rastie. Kým ešte v auguste sa barel americkej ropy WTI obchodoval za 65 dolárov, aktuálne je to 72 USD. Severomorská ropa Brent sa obchoduje na úrovni 81 dolárov.

Čoraz viac sa hovorí o tom, že cena čierneho zlata teraz môže zamieriť až k hranici 100 USD, ktorá by síce ulahodila ropným producentom, no nepotešila by šoférov, ktorí by si opäť viac priplatili za liter benzínu či nafty.

Čo ženie cenu ropy nahor?

Za rastom cien ropy stoja výpadky dodávok z Iránu, voči ktorému začnú USA od 4. novembra uplatňovať sankcie.

Pokles iránskych dodávok badať už teraz, pretože Spojené štáty tlačia na ostatné krajiny (najmä spojencov), aby prestali importovať iránsku ropu. Pripomeňme, že Irán je tretím najväčším producentom ropy v rámci kartelu OPEC.

Banka Bank of America Merrill Lynch to s iránskou ropou nevidí optimisticky. Kým doteraz odhadovala, že straty ropných dodávok z Iránu budú na úrovni 500-tisíc barelov denne, aktuálne hovorí až o 1 milióne barelov/denne.

Navyše, výpadky v dodávkach ropy zaznamenáva aj Venezuela, ktorej ekonomika sa ocitla v rozsiahlych problémoch. Aj keď ropná produkcia Saudskej Arábie či ťažba bridlicovej ropy v USA rastie, výpadky v Iráne a Venezuele to nedokáže dostatočne pokryť.

Graf: Vývoj cena ropy WTI

Cena čierneho zlata nie je podporovaná iba obmedzenou ponukou, ale aj silným dopytom. OPEC vo svojej novej správe uvádza, že Čína a India budú motorom rastu dopytu po energiách, pričom do roku 2040 zostane ich najväčším zdrojom energie ropa. OPEC tak odhaduje, že dopyt po rope do roku 2040 vzrastie o 14,5 milióna barelov denne.

S vyššími cenami ropy nie je spokojný americký prezident Donald Trump, ktorý vyzval krajiny OPEC, aby zvýšili ropnú produkciu a pomohli tak poklesu cien. Tie jeho výzvu doslova odignorovali, keďže na svojom nedeľnom zasadnutí neposkytli akýkoľvek náznak ďalšieho zvyšovania produkcie.

Aktuálna situácia na ropnom trhu čoraz viac nahráva scenáru „100 USD za barel“, čo samozrejme neteší spotrebiteľov. Nasvedčujú aj tomu najnovšie prognózy. Napríklad Banka Bank of America Merrill Lynch odhaduje, že cena ropy Brent by do konca druhého kvartálu 2019 mohla posilniť na 95 dolárov za barel.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre