Pád janovského mosta poslal akcie Atlantia prudko nadol

Zrútenie mosta v Janove (Reuters)

Akcie talianskej spoločnosti Atlantia dnes do obchodovania vstúpili s poklesom o viac ako 20%. Aktuálne sa obchodujú na úrovni 18,65 EUR, čo je prepad o 21%.

Za výpredajom stojí oznámenie talianskej vlády, že pripravuje kroky na odňatie koncesie firme Autostrade, ktorá je dcérskou spoločnosťou Atlantie.

Firma Autostrade per l’Italia spravovala úsek diaľnice, pod ktorý patrí aj zrútený most v Janove. Podľa ministra dopravy si však táto firma nesplnila záväzky, ktoré jej vyplývajú zo zmluvy o prevádzkovaní janovského mosta.

Okrem akcií Atlantia sú pod tlakom aj akcie konkurenčných firiem ASTM a SIAS, ktoré spravujú mýtne cesty v Taliansku. Vicepremiér Luigi di Maio uviedol, že správu talianskych diaľnic môže prevziať štát, pokiaľ túto povinnosť nedokážu riadne plniť prevádzkovatelia.

„Tí, ktorí boli zodpovední za údržbu, ju nerobili správne. Tento most mal byť uzavretý skôr, než došlo k tragédii,“ vyhlásil podpredseda vlády Luigi di Maio. „Zisk, ktorý táto spoločnosť vykazuje ako monopol na trhu, vyvoláva hnev u mnohých ľudí.. veľa peňazí sa malo investovať do bezpečnosti, no namiesto toho išli na dividendy,“ uviedol di Maio.

Most v Janove sa zrútil v utorok 14. augusta počas prudkej búrky, čo si vyžiadalo minimálne 39 obetí. Odborníci a ľudia, ktorí s mostom prichádzali do kontaktu uviedli, že stavba sa v uplynulých dvadsiatich rokoch stretávala s problémami.

Vývoj akcií spoločnosti Atlantia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre