Nádeje na vládu v Taliansku padli. Euro sa raduje

Cez víkend sa v Taliansku odohrala ďalšia neúspešná romanca, ktorá vtiahla krajinu do nového politického chaosu. Dôvodom bolo to, že prezident Sergio Mattarella nevymenoval za ministra financií euroskeptického kandidáta Paola Savonu. Dvojica populistických strán, ktorá sa pokúšala zostaviť vládu, tak svoje ďalšie snahy vzdala.

„Veľkou otázkou je, či nás čakajú ďalšie voľby, alebo bude v Taliansku vládnuť technokratická vláda. Isté však je, že táto situácia nie je pre finančné trhy dobrá, hlavne nie pre talianske štátne a firemné dlhopisy,“ konštatuje Althea Spinozzi, dlhopisová analytička Saxo Bank.

Každopádne možnosť vládny technokratov, namiesto protieurópskej a protisystémovej koalície, nakopla euro, ktoré sa odrazilo od šesťmesačných miním, na ktorých spočívalo ešte v pondelok ráno. No mali by sme zostať ostražitý, upozorňuje John Hardy, menový stratég Saxo Bank. „Táto situácia ešte zďaleka neskončila a nevsádzal by som všetko na prudký rast spoločnej meny,“ naznačuje.

Z krátkodobého hľadiska by síce vymenovanie dočasnej vlády, ktorá by viedla krajinu do predčasných volieb, zastavilo nárast spreadov talianskych dlhopisov. Prípadné nové voľby by však mohli ešte viac posilniť mandát populistov. Ich možnosti poukazovať na ohrozenie zvrchovanosti Talianska, a nabádať k odchodu z eurozóny, by ešte viac vzrástli.

Hrozí aj to, že by sa situácia mohla pretaviť až do ústavnej krízy, keď by sa populisti pokúšali obviniť prezidenta z porušenia ústavy. Stručne povedané, situácia ešte zďaleka nie je u konca a každá „dobrá správa“ môže byť len dočasná, keď hrozí, že ju nahradí ďalšia katastrofa.

Ďalším veľkým príbehom na pondelkových finančných trhoch je dramatický zvrat na ropnom trhu. Ropná zmes Brent v dôsledku nových pohybov hlboko poklesla.

Dôvodom bolo to, že hedžové fondy zintenzívnili výpredaj ropy opierajúc sa o výhľad uvoľnenia produkčných škrtov zo strany OPECu a Ruska.

Do hry sa tak vrátila kľúčová úroveň vo výške 71,40 dolárov za barel, ktorú môže ropa atakovať na základe nových, alebo pozmenených vyhlásení OPECu a Ruska o zrušení obmedzení vo výrobe ropy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre