5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako vyplýva z výpočtov agentúry Reuters, krajiny OPEC v decembri naplnili dohodu o znížení ropnej produkcie na 128%, čoho cieľom je podporiť rast cien čierneho zlata. Spojené arabské emiráty prvýkrát od januára 2017, kedy dohoda nadobudla platnosť, ťažili menej, než koľko im stanovuje prijatá dohoda.

2. V USA v decembri mimo poľnohospodárstva vzniklo približne 148-tisíc pracovných miest. Analytici očakávali, že ekonomika vytvorí 190-tisíc miest. V novembri vzniklo v USA 252-tisíc miest.

3. Svetový dlh na novom rekorde. Ako vo svojej správe uviedol Inštitút pre medzinárodné financie (IIF), objem globálneho dlhu v treťom kvartáli minulého roka vzrástol na 233 biliónov dolárov, čo je nový rekord.

4. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri medziročne rástli tempom 1,4%, čo je spomalenie z novembrových 1,5%. Analytici s týmto poklesom počítali. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes zverejnil štatistický úrad Eurostat.

5. Deficit zahraničného obchodu USA v novembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 3,2 percenta na 50,5 miliárd dolárov, čo je najviac od januára 2012. Analytici očakávali nárast deficitu na 49,5 mld. USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre