Na burze CBOE sa už obchoduje s futures bitcoinu

Burza Chicago Board Options Exchange – CBOE, dnes spustila dlho očakávané obchodovanie s futures kontraktami na bitcoin. Kontrakty predstavujú právne záväznú budúcu hodnotu meny dohodnutú medzi kupujúcim a predávajúcim na trhu finančných derivátov. Špecifikácie kontraktov sú štandardizované. Stanovujú pevnú cenu platby a podrobnosti o dodaní podkladového aktíva v pevne stanovenom termíne v budúcnosti.

Miliónom tradičných finančných investorov sa krokom CBOE otvorili dvere, ako obchodovať s bitcoinom prostredníctvom konvenčných burzových obchodov. Tento krok pravdepodobne ešte viac upriami pozornosť na rapídny rast kryptomien v tomto roku.

Finančné trhy na tento akt zareagovali nárastom hodnoty bitcoinu o 25 percent. Spôsobilo to dve prerušenia obchodovania. V rámci pravidiel CBOE totiž platí, že ak hodnota kontraktu vzrastie/poklesne o desať percent, obchodovanie sa preruší na dve minúty, a ak hodnota vzrastie/poklesne o 20 percent, obchodovanie sa preruší až na päť minút.

V dôsledku tohto počiatočného nárastu futures kontrakty na bitcoin spôsobili veľkú medzeru medzi budúcou a spotovou cenou, ktorá sa tvorí pri priamom obchodovaní za trhové ceny, ako môžeme vidieť na priloženom grafe Bloomberg (zelená čiara).

Zatiaľ čo spotový index Bloomberg sa skladá z cien z piatich veľkých búrz, referenčná cena futures kontraktov CBOE sa stanovuje denne o 22:00 nášho času na burze Gemini (ružová čiara na grafe).

Na základe úzkej korelácie medzi fixnou a spotovou cenou môžeme len predpokladať, že futures kontrakty sa priblížia spotovej cene na trhu. Tento postup môže byť ale v blízkej budúcnosti mierne spomalený, vzhľadom na nedostatočný prístup na burzu CBOE, ale aj vzhľadom na obmedzenie špekulácií na pokles hodnoty, ktoré zaviedlo niekoľko maklérov.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre