Očakávania od Jackson Hole sú prehnané

Tento víkend sa uskutoční výročné stretnutie centrálnych bankárov sveta v Jackson Hole v Kansas City. Trhy majú od tejto udalosti vysoké očakávania. Týkajú sa najmä vystúpenia prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý by mohol oznámiť bližšie podrobnosti o plánovanom obmedzovaní kvantitatívneho uvoľňovania. Dovolím si však povedať, že očakávania trhu sú prehnané.

Oficiálne stanovisko totiž znie, že M. Draghi nebude hovoriť o politike ECB. Je pravdepodobné, že jeho prednáška sa bude týkať najmä hodnotenia úspechov a výsledkov doterajšej monetárnej politiky centrálnej banky. Nemyslím si ani, že by šéfka FEDu, Janet Yellenová, prišla s nejakým zásadným oznámením. Bude pravdepodobne hovoriť o stabilite bankového systému a jeho regulácii.

Mali by sme si uvedomiť, že stretnutie v Jackson Hole je v prvom rade akademickou udalosťou. Stretávajú sa tu centrálni bankári z celého sveta, aby si tu vymieňali názory a skúsenosti a predovšetkým konfrontovali ich ekonomickú politiku s výskumom v tejto oblasti.

Bolo by teda prekvapením, ak by sme z tohto sympózia počuli niečo k aktuálnej politike a k plánom ECB pokračovať v obmedzovaní výkupu dlhopisov.

Myslím, si že M. Draghi, nechce a nebude nasledovať svojho predchodcu Jeana-Clauda Tricheta, ktorý zdvihol sadzby predčasne, bez toho aby mal podporu ekonomických fundamentov. Nemyslím si, že súčasný prezident centrálnej banky urobí tú istú chybu. Napriek tomu si sympózium v Jackson Hole zaslúži plnú pozornosť investorov počas nasledujúcich dvoch dní.

Komentáre