Draghi čelí čoraz väčšiemu tlaku. Aký postoj zvolí ECB?

Mario Draghi naďalej čelí tlaku od niektorých členov eurozóny, aby obmedzil výnimočné uvoľnené opatrenia ECB, nakoľko inflácia sa zvýšila a blok jednotnej meny rástol najrýchlejším tempom od roku 2011. To platí najmä v prípade Nemecka,  kde napätý trh práce a kladná produkčná medzera signalizujú ďalšie tlaky na infláciu smerom nahor.

Celkovo je však v eurozóne stále výrazná rezerva, pričom trhy práce sú stále v okrajových oblastiach relatívne oslabené – Taliansko v poslednej dobe zaznamenáva mierny nárast miery nezamestnanosti. Zatiaľ čo prieskumy poukazujú na to, že v nadchádzajúcom období sa objavia tlaky na ceny, jadrová inflácia zostáva zatiaľ pevne ukotvená na nízkych úrovniach, čo odôvodňuje Draghiho celkove uvoľnenom postoji. Najpravdepodobnejší postup preto je nedostávať žiadne “nové” správy. ECB sa bude pevne držať svojho rozhodnutia, že v apríli začne okresávať svoj program kvantitatívneho uvoľňovania a bude aj naďalej, až do decembra, nakupovať štátne dlhopisy tempom 60 miliárd EUR za mesiac.

Je možné, že dôjde k nejakej diskusii o možnosti znormalizovania záporných depozitných sadzieb (aktuálne -0,40%), ale akékoľvek rozhodnutie bude závisieť od toho, či ekonomika eurozóny bude naďalej ťažiť z globálneho cyklického oživenia. Každopádne, akýkoľvek politický krok je vysoko nepravdepodobný pokým sa neodstránia politické riziká súvisiace s voľbami v tomto euro regióne.

Akékoľvek významné náznaky potenciálnej zmeny v budúcej politike ECB pravdepodobne prídu z jej projekcií ohľadom rastu a inflácie. Optimistická hodnota by poukazovala na nadchádzajúce okresanie, či dokonca zníženie, ale o tom sa pravdepodobne nebude hovoriť skôr ako v druhej polovici roka. Napriek pozitívnemu výhľadu riziká tu zatiaľ stále existujú. Spomalenie súvisiace s Brexitom by sa mohlo rozšíriť cez obchodné prepojenia, pričom obzvlášť zraniteľné je Nemecko. Vďaka náročnému politickému kalendáru – holandské voľby sa budú konať tento mesiac a prezidentské voľby vo Francúzsku koncom apríla/začiatkom mája – bude Draghi zatiaľ opatrný.

Autor: Anna Stupnytska , Globálna ekonómka, Fidelity International

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre