ECB sa nikam neponáhľa, no ekonomika eurozóny stagnuje

Od dnešného zasadania ECB sa nič zásadné neočakávalo. Centrálna banka sa nikam neponáhľa a domnieva sa, že inflácia môže v nadchádzajúcich mesiacoch vzrásť aj v dôsledku vyšších cien svetových komodít.

Avšak z ekonomickej situácie v eurozóne už toľko radosti neplynie. Rast HDP je totiž stále príliš nízky a v budúcom roku by mohol byť ovplyvnený Brexitom.

Nové kroky centrálnej banky sa však očakávajú už v decembri. Najpravdepodobnejším scenárom je rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania aj za termín po marci 2017, pravdepodobne až do septembra budúceho roka.

V tejto chvíli nie je dôvod diskutovať o obmedzovaní kvantitatívneho uvoľňovania. Investori si nemyslia, že by centrálna banka mala v dohľadnej dobe znižovať nákup aktív. Avšak skutočný problémom centrálnej banky je spojený s nedostatkom aktív, čo znamená, že sa musí uskutočniť rokovanie Rady guvernérov a diskutovať by sa malo o distribúcii nákupov.

Je pravdepodobné, že toto politické rokovanie bude trvať pomerne dlhú dobu, pretože mnoho národných centrálnych bánk, ako napríklad nemecká Bundesbank, budú akejkoľvek zmene v tomto bode brániť.

V prípade, že ECB potvrdí v decembri rozšírenie kvantitatívneho uvoľňovania, bude to pre trhy veľmi dobrý signál. Investori budú mať zároveň v tomto kľúčovom období lepší prehľad. FED totiž s najväčšou pravdepodobnosťou zdvihne úrokové sadzby o 25 bázických bodov už pred koncom roka.

Vplyv tohto kroku na menový pár EURUSD bude pravdepodobne pomerne nízky, pretože je už započítaný v cenách (samozrejme okrem prípadu, keď Mario Draghi odloží svoju „bazuku“, čo je však z môjho pohľadu nepravdepodobné) a pretože prebytok bežného účtu eurozóny bude obmedzovať znehodnotenie spoločnej meny.

Vzhľadom k prieskumu stavu európskych bankových úverov, ktorý sa konal začiatkom tohto týždňa sa zdá, že ECB ani v decembri nebude túžiť posunúť depozitnú sadzbu do záporných hodnôt. Nebol by to prvý nástroj, ktorý nebude použitý. Vzhľadom k negatívnemu vplyvu na ziskovosť bánk, čo ukázala aj posledná správa MMF o eurozóne, to bude určite dobrá správa.

Autor: Christopher Dembik, ekonóm Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre