Dôsledok Brexitu: Britský PMI zaznamenáva rekordný pokles

Po tom, ako si Briti v referende odhlasovali odchod z Európskej únie (tzv. BRexit), začína ekonomika Spojeného kráľovstva vykazovať negatívne signály.

Dôkazom je aktuálna hodnota indikátora nákupných manažérov PMI od inštitútu Markit, ktorý v júli oslabil na 47,7 bodu, čo je najnižšia hodnota od apríla 2009. Indikátor podnikateľskej aktivity pre sektor služieb oslabil z júnových 52,3 bodu na 47,4 bodu, čo je najstrmší pokles od začiatku meraní v roku 1996. Výsledok šokoval aj analytikov, ktorí počítali s menším poklesom na 49,2 bodu.

Hodnoty indikátora nižšie ako 50 bodov signalizujú ekonomický pokles. „Môže byť skoro vyvodzovať definitívne závery, ale určite to vyzerá, že druhá polovica roka bude slabšia ako tá prvá“, komentoval aktuálne dáta analytik spoločnosti Investec Philip Shaw.

Experti uvádzajú, že výrazné zhoršenie podnikateľského sentimentu tlačí na centrálnu banku Bank of England, ktorá sa snaží rozhodnúť, ako agresívne bude konať, aby zmiernila šokujúci výsledok nedávneho referenda.

Na dnešné dáta okamžite zareagovala aj britská libra, ktorá voči doláru stráca 0,82% na 1,3127 dolára. Slabé údaje dávajú Bank of Englad jasný dôvod na to, aby na najbližšom zasadnutí výrazne uvoľnila menovú politiku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre