Centrálna banka Japonska šokovala trhy. Jen zbiera zisky

Nečinnosť japonskej centrálnej banky Bank of Japan bola pre finančné trhy mimoriadnym prekvapením.

Kým analytici vo veľkom očakávali, že centrálna banka ešte viac uvoľní svoju menovú politiku, či už cez rozšírenie nákupov aktív alebo znížením depozitnej sadzby, Bank of Japan avizovala, že sa bude držať súčasného programu. Takže aj napriek špekuláciám, že BoJ podnikne ďalšie kroky na podporu japonského hospodárstva a inflácie, centrálna banka zostala nečinná.

Toto rozhodnutie poslalo nahor japonskú menu, ktorá voči americkému doláru získava až 3%. Menový pár USD/JPY sa obchoduje na úrovni 108,16 jenov, pričom ešte pred oznámením BoJ to bolo 111,65 jenov. Naopak, rozhodnutie nerozšíriť stimulačný program nepotešil japonské akcie – japonský akciový index Nikkei 225 uzavrel so stratou 3,61%.

„Trh bol veľmi prekvapený“, povedal Yuji Saito z devízového oddelenia Crédit Agricole. Ako dodáva, pred rozhodnutím zahraničné hedžové fondy od BoJ očakávali „bazuku“ a až príliš vsádzali na slabý jen.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre