Zlato na 3-týždennom maxime. Vďaka doláru

Cena zlata v dnešnom obchodovaní získava 1,14% na 1258,20 dolárov za trojskú uncu, čo je najvyššia úroveň za posledné tri týždne. Dražie aj striebro, ktorého cena posilňuje o 3,52% na 15,93 USD.

Na pozadí pokojného obchodovania, ktoré sa nevyznačuje žiadnymi ekonomickými údajmi v USA, komodity ťažia z oslabeného kurzu amerického dolára, nakoľko slabší dolár robí nákup komodít pre investorov z iných menových oblastí lacnejším.

Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu hlavných mien, dnes oslabuje o 0,19% na 94,04 bodu. Voči japonskému jenu dolár oslabil na nové 17-mesačné minimum po tom, ako počas minulého týždňa menový pár USD/JPY stratil viac ako 3%.

Kým japonský jen v súčasnosti ťaží zo statusu bezpečného prístavu, dolár je v defenzíve po tom, ako americká centrálna banka signalizovala, že zvyšovanie sadzieb bude pomalšie ako sa očakávalo. Počas nedávneho prejavu v New Yorku šéfka Fedu, Janet Yellenová, schladila všetky špekulácie o tom, že k zvyšovaniu sadzieb v USA by mohlo dôjsť už v apríli.

Zlato v tomto roku posilnilo už o 18%, za čo môžu otrasy na čínskom akciovom trhu, pomalšie tempo sprísňovania menovej politiky v USA či obavy o zdravie európskeho bankového sektora.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre