Európa v červenom. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Zvýšená neistota pred blížiacim sa rozhodnutím ohľadom sadzieb v USA dodáva silu medvedím investorom. Nemecký akciový index DAX 30 oslabuje 0,88%, francúzsky CAC 40 stráca 0,75% a britský FTSE oslabuje o 0,21%.

Finančná verejnosť si nie je vôbec istá, či americká centrálna banka na svojom budúcotýždňovom zasadnutí navýši úrokové sadzby.

Posledné týždne sa vyznačovali zvýšenou volatilitou na finančných trhoch a obavami o globálne hospodárstvo, čo robí zvýšenie sadzieb na septembrovom zasadnutí menej pravdepodobným.

Väčšina analytikov preto očakáva, že Fed na zasadnutí poskytne jasné signály o tom, že k zvýšeniu dôjde až koncom roka.

Okrem toho je investorský sentiment ovplyvnený spomaľujúcou ekonomikou Číny, ktorá je po USA druhou najväčšou na svete. Akékoľvek hospodárske zaváhanie v Číne sa okamžite prenáša aj na svetové trhy, keďže Čína je významným obchodným partnerom pre USA či eurozónu.

Každopádne, dnes je na trhu len málo impulzov a väčšina obchodníkov čaká na udalosti budúceho týždňa. Z makrodát je dnes na programe index cien výrobcov v USA o 14:30 či spotrebiteľská dôvera v USA o 16:00.

Za kratší koniec dnes ťahá aj euro – EUR/USD aktuálne oslabuje o 0,09% na 1,12665 dolára, čo je odrazom posilneného dolára.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre