Zlato na 4-týždennom minime. Tu sú dôvody

Zlato počas včerajšieho obchodovania oslabilo až na 1100 dolárov za trojskú uncu, čo bola najnižšia úroveň od 11. augusta. Dnes cena získava 0,70% na 1108 dolárov.

Zlato stráca v dôsledku očakávaní, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro prikročí k zvýšeniu úrokových sadzieb, čo je odrazom optimizmu na americkom trhu práce.

Očakávania vyšších sadzieb sú považované za medvedí signál pre zlato, pretože drahé kovy sa vo vyššie úročenom prostredí stávajú menej atraktívnejšie.

Ďalším faktorom, ktorý tlačí cenu zlata nadol, je pretrvávanie slabnúceho fyzického dopytu. Celosvetovým trendom je v súčasnosti oslabenie dopytu zo strany klenotníkov či maloobchodníkov. Súčasný “zlatý dopyt” Číny či Indie je výrazne ďaleko od úrovní, ktoré dosiahli v roku 2013. Ako vyplýva z dát Svetovej rady pre zlato (WGC), v druhom kvartáli dopyt po zlate oslabil na 6-ročné minimum.

Na druhej strane, september je silným mesiacom v Indii, ktorá patrí k najväčším spotrebiteľom zlata na svete. Tento mesiac sa totiž vyznačuje prípravami na svadobnú sezónu, takže záujem o zlato je výrazne vyšší.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre