Zlato má za sebou vydarený mesiac. Pozrite sa, čo hnalo jeho cenu nahor

Zlatu sa v dnešnom obchodovaní podarilo zmazať výraznejšie straty a aktuálne sa obchoduje na otváracej úrovni 1134 dolárov za trójsku uncu.

August bol pritom pre tento kov vydareným mesiacom – od začiatku augusta jeho cena vzrástla až o 3,2%, čo je najväčší mesačný zisk od januára, kedy cena zlata posilnila o 8%.

Čo počas augusta hnalo cenu tejto komodity nahor?

Výpredaje na finančných trhoch a obavy o spomalenie globálnej ekonomiky načrtli otázku, či by americká centrálna banka (Fed) nemala so zvyšovaním sadzieb ešte počkať (Pozri: Pohľad na Fed sa zmenil).

Samotní členovia Fedu začali silno uvažovať o zvýšení sadzieb v priebehu tohto roka, čo zlatu dodalo podporu. Uvoľnená menová politika americkej centrálnej banky je pre tento kov „vodou na mlyn“. Zotrvanie pri nízkych sadzbách oslabuje americký dolár, čo v konečnom dôsledku tlačí na rast cien komodít.

Naopak, zvýšenie sadzieb by zvýšilo atraktivitu dolára, čo by vyvolalo tlak na dolárové aktíva, vrátane zlata či striebra.

Každopádne, súčasná volatilita na trhoch je vysoká a nervózne prostredie, o ktoré sa postaral august, zlatu iba nahráva.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre