Zlato môže zlacnieť na 350 dolárov, tvrdí štúdia

Za posledný mesiac zlato zlacnelo o zhruba 100 dolárov. Má na to dôvod. Cenu nadol tlačia očakávania vyšších sadzieb v USA, silný dolár a taktiež spomalenie ázijského dopytu. Analytici teraz varujú, že je potrebné pripraviť sa ešte na väčší pokles.

Claude Erb, bývalý komoditný manažér fondu TWC Group, si z pohľadu „zlatých predpovedí“ zaslúži pozornosť, keďže zlatu predpovedal medvedí scenár ešte skôr, ako jeho cena začala oslabovať. Nedávno Erb pripustil možnosť, že zlato sa môže obchodovať na úrovni 350 dolárov/uncu. Svoju štúdiu podkladá dvomi hlavnými predpokladmi.

Prvým z nich je reálna hodnota zlata, ktorú podľa navrhnutého vzorca stanovil na 825 dolárov. Druhým predpokladom je pravdepodobnosť, že keď zlato nakoniec klesne na reálnu hodnotu, túto cenu prekoná a poklesne oveľa nižšie.

Erb si uvedomuje, že takáto predpoveď môže byť pre zástancov žltého kovu poburujúca a neprijateľná, avšak pýta sa, prečo by sa zlato malo správať inak než ostatné aktíva, ktoré sa pohybujú nad či pod svojou reálnou hodnotou?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre