10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Talianska banková skupina Intesa Sanpaolo, ktorá je matkou slovenskej VÚB banky, ohlásila štvornásobne vyšší zisk, keď v uplynulom kvartáli zarobila 940 mil. eur. Výsledok prekonal očakávania analytikov a akcie vzrástli o viac ako 1%.

2. Švajčiarska centrálna banka vykázala miliardovú stratu. Čítať viac

3. Nezamestnanosť v eurozóne zostala v júni na nezmenenej úrovni 11,1%, čo je v súlade s očakávaniami. V absolútnom vyjadrení došlo v júni v porovnaní s májom k nárastu nezamestnaných o 31-tisíc. Najvyššia nezamestnanosť pretrváva v Grécku a Španielsku.

4. Ako dnes informoval štatistický úrad Eurostat, spotrebiteľské ceny v eurozóne v júli medziročne rástli o 0,2%, čo je v súlade s očakávaniami. EUR/USD dnes získava až 1% na 1,1040 dolárov.

5. Ruská centrálna banka pokračuje v znižovaní sadzieb. Základná úroková sadzba poklesla o 0,5% na 11%, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Sadzby v Rusku klesajú piaty krát za sebou.

6. Nízke ceny ropy sa negatívne podpísali pod výsledky ropných obrov Exxon Mobil a Chevron. Kvartálny zisk Exxonu sa medziročne prepadol o 50% na 4,2 mld. dolárov, zárobok Chevronu poklesol o 90% na 571 mil. dolárov.

7. Čínske akcie končia týždeň s ďalšími stratami. Čínsky Shanghai Composite stratil 1,13%, pričom na trhoch bolo opäť vidieť zvýšenú volatilitu. Japonský index Nikkei 225 získal 0,30%

8. Ako informuje denník WSJ, spoločnosť Google už testuje novú verziu svojich dátových okuliarov, ktorá bude zameraná na profesionálne použitie, napr. v zdravotníctve. Novú verziu by spotrebitelia mohli očakávať zhruba o rok.

9. Spotrebiteľská dôvera v USA sa zhoršila viac než sa očakávalo. Príslušný index Univerzity Michigan oslabil z predošlých 96,1 bodu na 93,1 bodu. Analytici počítali s poklesom na 94 bodov.

10. Naopak, index PMI pre Chicago vzrástol viac než sa očakávalo. Indikátor sa v júli z predošlých 49,4 bodu na 54,7 bodov, čo je najvyššia hodnota od začiatku roka. Analytici počítali so zvýšením len na 50,8 bodu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre