Dohoda s Gréckom je na svete. Pozrite si reakciu finančných trhov

Ako prostredníctvom siete Twitter informoval predseda krajín EÚ Donald Tusk, vedúci predstavitelia EÚ sa po mimoriadnom summite dohodli s Gréckom.

Ako Tusk napísal, eurosummit jednomyseľne dospel k dohode a všetko je pripravené pre čerpanie pomoci z mechanizmu ESM. Grécko tak dostane tretiu časť finančnej pomoci, avšak na oplátku musí dodržať prísne reformy, ktoré sa týkajú dane z pridanej hodnoty, trhu práce či dôchodkového systému.

Po správach o dosiahnutí dohody s Gréckom začali rásť európske akcie ako aj euro. V predstihu reagovali aj ázijské akcie, ktoré očakávali skorú dohodu s Aténami. Japonský akciový index Nikkei 225 získal 1,57% na 20 089 bodov, Shanghai Composite posilnil o 2,39%, juhokórejský KOSPI získal 1,49%.

Nemecký index DAX 30 rastie o 1,20% na 11450 bodov, francúzsky CAC 40 získava 1,54%, britský FTSE 100 je vyššie o 0,70%. Burza v Aténach zostáva spolu s gréckymi bankami naďalej uzatvorená.

Pozitívne na správy o dohode zareagovalo aj euro, avšak iba krátkodobo a zisky zakrátko vrátilo. Aktuálne menový pár EUR/USD oslabuje o 0,85% na 1,1055 dolára.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre